Na stadionu pod Bijelim brijegom u petak uveče je u Mostaru održan spektakl gotovo trosatnog koncerta Bijelog dugmeta, kojim je i započela turneja kultnog benda po Bosni i Hercegovini u povodu njegovog 40. rođendana.

 

Goran Bregović sa svojim orkestrom za svadbe i sahrane zajedno sa rokerom Mladenom Vojčićem Tifom, koji je obilježio jedno značajno razdoblje ovoga benda, i posljednjim pjevačem Alenom Islamovićem u gradu na Neretvi je priredio noć za pamćene hiljadama fanova ovoga kultnog benda koji su u Mostar pristigli iz čitave regije.

Muzičku priču u sklopu svjetske turneje pod nazivom ‘Ko’ ne poludi taj nije normalan’, u Mostaru je Brega započeo pjesmom “Bella ciao”.

Atmosfera je bila dodatno “užarena” izlaskom na scenu Alena Islamovića uz pjesmu “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo” .

“Ovo je jedna stara pjesma iz stare države, nije nikakva politika, samo se veselimo”, kazao je Brega.

A da je ostala i publici omiljena pokazalo se složno pjevanje nekoliko hiljada fanova, kako ove pjesme tako i ostalih hitova koji su se nizali. Desetak minuta prije nego što je Alen s Bregom i bendom pjevao gotovo dva sata, na sceni se pojavio i Tifa, čije ime je prethodno publika dozivala.

Nakon pjesme “Što te nema”, “Miriše”, “Lažeš zlato”, eskalaciju je izazvao pjesmom “Lipe cvatu”, a vrhunac priče izazvao je zajednički nastup velikana ove muzičke priče koji su na poseban način donijeli velike hitove kao to su “Ružica si bila”, “Hajmo u planine”, “Tako ti je mala moj kad ljubi Bosanac”, “Ima neka tajna veza”, i “Đurđevdan”.

“Dani dolaze i prolaze, nekih se sjećamo, a nekih ne. Ja bih volio da se ovoga svi sjećamo”, kazao je Brega na kraju trosatnog pod Bijelim brijegom.

Koncert je bio poseban za publiku, ali i članove benda koji su se po prvi put okupili na bh. sceni i pokazali da dobri muzičari i dobra muzika na sceni i sada dobro vladaju.

“Bilo je odlično. Ekipa je sjajna, a Mostar je grad koji ja volim, jer na kraju krajeva i moj otac je Hercegovac i ima tu neka tajna veza”, kazao je Tifa za nakon koncerta.

“Jako je lijepa atmosfera. Obogatili smo repertoar i vidjelo se da ljudi vole pjesme Bijelog dugmeta. Ja sam večeras uživao. Mostar još ima dušu i voli ove pjesme i to je najbitnije”, rekao je Islamović.

On i Brega, kako je podsjetio, na turneji su već oko godinu dana i do sada su koncerte održali u Kanadi, Americi, Njemačkoj, Austriji, Makedoniji i Sloveniji.

“U Mostaru smo najavili i turneju po Bosni i Hercegovini. Planiramo gostovanja u Bihaću, Banjoj luci, Tuzli,  Zenici i Sarajevu,  ali za ovu godinu imamo dogovoren paket koncerata u Hrvatskoj. Nastavljamo već danas koncertom u pulskoj areni, a u 11. mjesecu imamo koncert u Zagrebu, Splitu, Šibeniku i Rijeci”, kazao je Islamović.

Inače, kako je napomenuo, predviđeno je da turneja traje tri godine i da obuhvati šezdeset gradova od Aljaske do Australije.

Izvor: starmo.ba