Bosanskohercegovačka fudbalska reprezentacija svoj put na Svjetskom prvenstvu u Brazilu narednog ljeta otpočeće utakmicom sa višestrukim šampionom planete Argentinom. Ostale dvije ekipe u grupi ostavljaju utisak da se BH fudbaleri mogu nadati prolasku među 16 najboljih ekipa na planeti, gdje bi koplja ukrstili sa najboljima iz grupe u kojoj odskaču Francuska i Švajcarska.

Selekcije Brazila i Hrvatske otvoriće Svjetsko prvenstvo 12. juna 2014. godine u Sao Paulu, a prvo kolo donosi reprizu finala iz 2010. godine Španija – Holandija.

U prvom kolu igraće i Engleska – Italija, Njemačka – Portugal, Bosna i Hercegovina debituje u Riju na čuvenoj Marakani protiv Argentine.

U prvom krugu dodijeljene su pozicije nosiocima, a onda je Italija bila višak, kao deveti evropski tim, pa je smještena u grupu sa Urugvajem i sačekala Engleze.

A: Brazil, Hrvatska, Meksiko, Kamerun.

B: Španija, Holandija, Čile, Australija.

C: Kolumbija, Grčka, Obala Slonovače, Japan.

D: Urugvaj, Kostarika, Engleska, Italija.

E: Švajcarska, Ekvador, Francuska, Honduras.

F: Argentina, Bosna i Hecegovina, Iran, Nigerija.

G: Njemačka, Portugal, SAD, Gana.

H: Belgija, Alžir,Rusija, Južna Koreja.

Predsjednik Brazila Dilma Rusef rekla je danas da će njena zemlja sljedeće godine u junu i julu biti domaćin najvećeg svjetskog fudbalskog šamponata ikada.

“Ovo će biti Svjetski kup nad kupovima. Mi volimo fudbal, dobrodošli u Brazil”, izjavila je Rusef u ljetovalištu Košta Do Saujpe tokom ceremonije žrijeba grupa za predstojeći Mundijal.

Ona je podsjetila da su svih 8 bivših šampiona među 32 učesnika planetarne smotre u najvećoj državi Južne Amerike.

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater istakao je da najuspešnija fudbalska nacija ponovo organizuje najveći događaj nakon 64 godine.

“Mislim da je bilo vrijeme da se prvenstvo svijeta vrati u Brazil. Fudbal je suštinska vrijednost Brazilaca, nacije multikulturnog nasljeđa. Pozivam Brazilce da se ujedine, da dođu zajedno i uživaju u velikoj predstavi. Uživajte u životu, uživajte u fudbalu”, poručio je Blater.