Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић сусрео се данас у Бриселу са европским комесаром за сусједство и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом с којим је разговарао о могућности уврштавања захтјева БиХ за чланство у Европску унију на дневни ред предстојећег састанка Савјета за опште послове Европске уније као и усвајања Закључка о прослијеђивању захтјева Европске комисије за достављање мишљења о захтјеву, саопштено је из Звиздићевог кабинета.

 

Предсједавајући Звиздић је истакнуо да је Босна и Херцеговина, након усвајања финализованог текста механизма координације за ЕУ питања, испунила и посљедњи услов неопходан за разматрање апликације на састанку 20. септембра.

Он је рекао да је даљњи напредак у области европских интеграција и даље у фокусу свих нивоа власти и да је БиХ снажно опредијељена за наставак реформских процеса, с циљем добијања кандидатског статуса до краја 2017. године.

Комесар Хан је похвалио напредак Босне и Херцеговине и честитао предсједавајућем Звиздићу на отклањању и посљедњег услова за разматрање апликације. Рекао је да је неопходно наставити напоре на наставку реформских процеса и на јачању регионалне сарадње.

Предсједавајући Звиздић је информисао комесара Хахна о степену реализације зацртаних циљева из реформске агенде и рекао да је Вијеће министара БиХ релизирало 55 посто зацртаних мјера. Рекао је о да је у току редовна проведба Споразума о стабилизацији и придруживању и информисао да су процедуре у вези са потписивањем Протокола, као и процедуре у вези са успостављањем тијела предвиђених механизмом координације у току те да очекујемо достављање упитника у што скоријем року.

Предсједавајући Звиздић је упознао комесара Хана и са чињеницом да је Савјет министара БиХ усвојило и транспортну стратегију и да је тиме Босна и Херцеговина испунила услов за приступ регионалним и националним ЕУ фондовима.

Разговарали су и о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и о могућностима одржавања најављеног референдума у Републици Српској.

Предсједавајући Звиздић и комесар Хан су се сложили да се у БиХ, као у свим осталим земљама, одлуке суда, посебно Уставног суда који је дио Устава БиХ, морају поштовати.

Комесар Хан је посебно истакнуо да процес приближавања Европској унији захтијева и промјену понашања представника свих нивоа власти у смислу пуног поштивања и унапређења владавине права.

Предсједавајући Звиздић је упознао комесара Хана и са књижењем војне имовине која се десила протеклих дана у Хан Пијеску и нагласио да се и тим Босна и Херцеговина приближила НАТО интеграцијама.

Рекли су да беспотребни застоји блокирају наставак процеса интеграција и да сви политички актери у БиХ морају показати одговорност према историјској прилици коју имамо.

Предсједавајући Звиздић је рекао да је БиХ опредијељена за очување позитивног моментума процеса реформи у циљу добијања статуса државе кандидата за чланство до 2017.године и да очекује да ће досадашњи напори бити препознати 20. септембра када би Савјет требало усвојити закључак о прослијеђивању захтјева БиХ Европској комисији са позивом за припрему Мишљења о захтјеву БиХ за чланство.

Хан је закључио да очекује да ће на наредној сједници Савјета за опште послове дати задатак Европској комисији да почне припремати упитник за Босну и Херцеговину, ка коначном чланству у Европској унији.

Извор: Независне новине