Босна и Херцеговина је 2016. годину почела са 94 земље у које су њени грађани могли ући без виза, а завршила са пет више слободних територија за путовања, то јест 99, показују подаци Пасспорт индеxа, глобалне странице која вреднује путне исправе.

Ипак и тај напредак бх. пасош није помакао са зачеља земаља региона, тако да је овај плави пасош јачи једино од албанског. БиХ 46. позицију на глобалном нивоу дијели са Палауом и Микронезијом, док су пасоши земаља као што су Антигва и Барбуда, Тринидад и Тобаго, Тајван, Вануту, Самоа и Гватемала далеко боље рангирани од босанскохерцеговачког.

Велики проблем бх. пасошу је у првим годинама након укидања виза за одласке у земље Европоске уније сигурно направио и повећан број лажних азиланата који су трбухом за крухом одлазили у развијеније земље.

Ипак, кривица за овако лош пласман се не може тражити у томе јер је тај проблем ријешен послије одређеног времена.

Самир Ризво, помоћник министра у Министарству безбједности БиХ  Сектор за међународну сарадњу и европске интеграције, казао је како то није лоша позиција с обзиром на то да бх. грађани могу слободно путовати у половину земаља свијета.

“Наравно, увијек може боље и више и на томе се ради. Али мора се нагласити да то не зависи само од наших државника, већ и од других земаља. Ми тражимо, инсистирамо, контактирамо људе, али ако неко искључиво не жели да нам одобри безвизни режим, ми ту мало тога можемо учинити”, каже Ризво, који је додао да је међу земљама за које је бх. грађанима потребна виза највећи број афричких и других махом неатрактивних земаља.

“Оно што би нам највише ваљало су Велика Британија и Америка, али нажалост ту ништа није до нас”, говори он.

Што се тиче земаља региона, хрватски се пасош налази на релативно високом 14. мјесту са 143 земље за које им не треба виза, Србија је на 37. мјесту (111), Македонија на 41. позицији (106).

С друге стране, њемачки путници власници су најјачег пасоша на свијету и могу посјетити највише земаља без визе, односно 157.

Њемачки пасош слиједе шведски и сингапурски, који дијеле друго мјесто листе.

На трећем мјесту су Велика Британија, Данска, Финска, Шпанија, Швајцарска, Норвешка и Сједињене Америчке Државе.

На дну листе налази се Авганистан. Становници те ратом разорене азијске земље без визе могу само у три земље: Хаити, Микронезију и Свети Винсент и Гренаду. При дну су и Етиопија, Сомалија, Сирија и Ирак.

Оно што је још занимљиво је да се сви пасоши израђују у само четири боје, црвена, плава, црна и зелена. Апсолутно доминанте су црвена и плава боја коју носе по 70 земаља. Стручњаци истичу да се земље одлучују за одређену боју на основу одређених историјских, вјерских, географских и политичких мотива.

Извор: Независне новине