Jedan od vodećih informatičara u svijetu srpski profesor Aleksandar Кavčić, koji dio milionske odštete dobijene od kompanije “Marvel” namjerava da uloži u udžbenike, rekao je u intervjuu Srni da će ti udžbenici, kada budu odobreni, biti besplatno dostupni putem interneta za srpske osnovce od Srbije do Republike Srpske, BiH i bilo gdje se nalaze.

– Кada budemo imali napisane i od Ministarstva prosvjete /Srbije/ odobrene udžbenike, sve ćemo ih okačiti na internet sajt i odatle će svako moći besplatno da ih skine – rekao je Кavčić.

On je napomenuo da je za sada sve u procesu pisanja udžbenika, ilustrovanja, lektorisanja, a nakon toga će udžbenici biti poslati na odobravanje Ministarstvu prosvjete Srbije.

– Ozbiljno se radi na svemu tome, računajući i udžbenike za strane jezike. Finansiraćemo izdavanje više od stotinu naslova na kojima, u dosta slučajeva, rade i po dva – tri autora. Proces pisanja svih ovih udžbenika trajaće sigurno dvije do tri godine, ali prve udžbenike očekujemo mnogo, mnogo ranije – naveo je Кavčić.

Кavčić je rekao da se nada da će, kada udžbenici budu završeni i dostupni besplatno na sajtu, i direktori škola, kao i učitelji i nastavnici, a prije svega roditelji sve to podržati.

– Neće biti više razloga da roditelji kupuju skupe komplete udžbenika – naveo je Кavčić, koji živi na relaciji Ostin-Teksas-Beograd, a od dijela novca rekordne sudske odštete od 750 miliona dolara za krađu intelektualne svojine u sferi informacionih tehnologija, osnovao je Fondaciju “Alek Кavčić”.

Кavčić je napomenuo da njegov cilj nije da se fizički dijele štampani papirni udžbenici, već će svi udžbenici biti besplatno dostupni na internetu, te da će na taj način biti dostupni učenicima osnovnih škola i u Srbiji i Republici Srpskoj, BiH i dijaspori.

On je istakao da to što radi njegova fondacija nije nikakva novina, te podsjetio da su besplatni udžbenici za učenike osnovne škole na ovaj način /putem interenta/ dostupni u mnogim zemljama, i to ne samo u veoma bogatim državama, poput SAD.

– Zaista postoje svuda u svijetu od Indije do Amerike. Zapravo, Srbija je izuzetak u smislu da ne znam da negdje postoji ovako liberalno tržište udžbenika kao u Srbiji, a da je osnovno obrazovanje obavezno – naglasio je Кavčić.

Govoreći o motivaciji za ovakvu odluku da finasira besplatne udžbenike, Кavčić je rekao da želi da, na neki način, vrati nešto Srbiji, zemlji iz koje potiče.

On je podsjetio da je bivši đak beogradske Matematičke gimnazije i zna koliko sjajnih mladih ljudi prolazi kroz ovu školu, i kakvo je obrazovanje pružila.

– Prije svega želim da vratim nešto toj školi, ali i šire. Čvrsto vjerujem da država, društvo mora svakom djetetu, bez obzira na materijalno stanje roditelja, omogućiti da dostigne svoj pun potencijal. I zato obrazovanje mora biti besplatno, bez favorizacije djece elite – naglasio je Кavčić.

On je napomenuo da je Srbija mala zemlja, ali da je nekada iz malih seoskih škola dobijala vrhunske naučnike, matematičare, doktore…

– A, danas? Da bismo bili konkurentni među gigantima, naša populacija mora biti obrazovana. Svakom djetetu, a ne samo svom, moramo obezbjediti šansu, a to je moguće samo ako je školovanje kvalitetno i besplatno, od vrtića do fakulteta, što uključuje besplatne udžbenike, prevoz, pa i jedan obrok u školi – istakao je Кavčić.

On je napomenuo da danas oni roditelji, koji to mogu da priušte, svoju djecu šalju čak i u privatne osnovne škole.

– Po tome ispada da smatraju da su one bolje od državnih, a to mora da se promijeni – ocijenio je Кavčić u intervjuu Srni.

Aleksandar Кavčić jedan je od vodećih informatičara na planeti, autor osam patenata iz informacionih tehnologija koje je napravio na Hardvard i Кarnegi Melon univerzitetu, na kom je i doktorirao i gdje četiri katedre, zbog zasluga, nose njegovo ime.

Ovaj Beograđanin je 1986. godine završio Matematičku gimnaziju u Srbiji, da bi potom kao jedan od najboljih učenika škole koja nosi titulu od nacionalnog značaja nastavio školovanje u Bohumu, gdje je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu.

Doktorsku disertaciju je odbranio na Кarnegi Melon univerzitetu, a sem na njemu, predavao je i na Harvardu i na Univerzitetu Havaji.

Živi na relaciji Ostin-Teksas-Beograd, a dio novca kojim je osnovao Fondaciju “Alek Кavčić” dobio je na osnovu rekordne sudske odštete za krađu intelektualne svojine u sferi informacionih tehnologija.

U pitanju je pronalazak, koji je kasnije i razvio u svojoj doktorskoj disertaciji na Кarnegi Melon univerzitetu, koji se od 2003. godine koristi za proizvodnju svih čipova za čitanje sa magnetskih memorija na planeti.

Multinacionalna kompanija “Marvel tehnolodžis” je njegov patent nezakonito koristila u proizvodnji čipova.

Poslije sedmogodišnjeg spora presuđeno je da ova kompanija Кavčiću, zatim profesoru Žozeu Mouri, njegovom mentoru na Кarnegi Melon univerzitetu, i samom univerzitetu uplati 750 miliona dolara.

 

 

 

Izvor: Srna