Melani Norton ima tek 21 godinu, a uspjela je da završi Medicinski fakultet u Beogradu i postane najmlađi doktor u Evropi.

 

Melani, koja je rođena u Čikagu i koja uprkos anglosaksonskom imenu za sebe rado kaže da je Srpkinja i Beograđanka, studije je upisala sa nepunih 16 godina!

Tada su profesori na fakultetu provjeravali da li je možda isuviše mlada da započne tako ozbiljne studije. Test je uspješno prošla, pokazala se kao odličan student i ostala upisana kao najmlađi ljekar koji je diplomorao na Medicinskom fakultetu.

Melani, čija je mama Zorica rođena u Srbiji, u Čikagu je završila osnovnu školu u koju je krenula sa pet godina. Već sa 13 došla je sa majkom u Beograd, gdje je nastavila obrazovanje i upisala srednju školu koju je završila u roku od dvije godine. Na pitanje kako, samo je prokomentarisala da joj je “bila laka”, pa je zatražila da je brže završi, piše Blic.

“Oduvek sam znala da ću se baviti medicinom. Moja kuma je lekar, onkolog po struci. Uvek sam je cenila i slušala njene savete. Često mi je govorila da treba da pratim ono što volim i za šta sam spremna, a ja sam znala da je to medicina. Kardiologija je ono što me najviše zanima”, kaže Melani koja odlično govori srpski jezik, ali joj se ipak u razgovoru potkrade pokoja greška.

Ipak, to je razumljivo, jer je veći dio života provela u Americi. Njena mama Zorica Anđelković Norton otišla je 1973. godine u Ameriku, gdje je završila fakultet i upoznala Melaninog oca Džona, advokata po struci. Nažalost, on je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Nekoliko godina kasnije Zorica i Melani su odlučile da se presele u Beograd, jer su ih vukli korijeni.

“Ja sam u duši Beograđanka jer zaista volim ovaj grad i zemlju”, iskrena je Melani.

Tokom studija uspijevala je da sve ispite položi u junu, kako bi imala slobodno ljeto. Međutim, ni tada se nije odmarala, već je učila od drugih, između ostalog volontirajući na čuvenom Harvardu.

“Želja mi je da ostanem na specijalizaciji u Beogradu”, kaže Melani koja je studije u Beogradu završila na engleskom jeziku.

Pomagala poplavljenima

Melani je svoje znanje i humanst pokazala i tokom prošlogodišnjih poplava, kada je zajedno sa volonterima Crvenog krsta pružala medicinsku pomoć ljudima u kolektivnim centrima. Pregledala je i mještane sela Planilica kod Zaječara, jer tamo ljekar dolazi jednom mjesečno.

Izvor: Nezavisne novine