Kompanija “Emar propertiz” koja će izvoditi projekat “Beograd na vodi” ima u planu da u Savamali izgradi kulu visoku 180 metara, a pored nje najveći šoping centar u ovom dijelu Evrope. Očekuje se da u roku od sedam dana budu poznati svi detalji plana “silaska grada na rijeke”.

Izvor: serbia.com

Muhamed Al Arab, vlasnik kompanije “Emar propertiz” je zajedno sa Srđanom Ruparom, vođom ovog projekta, juče obišao više lokacija koje su bitne za projekat, a ono što je izvesno jeste da prvi radovi počinju u septembru, kao i da će prvo graditi kula visoka 180 metara koja će nositi naziv “Belgrejd tauer” (Belgrade tower).

“Kula će se nalaziti odmah iza željezničke stanice, a uz nju se gradi i veliki šoping mol, a sve to će početi da se gradi krajem godine. Do 2016. je rok da se izmjesti sve što se odnosi na ovaj projekat, a to se odnosi, prije svega na teretni i tranzitni saobraćaj. Zato je od velikog značaja da se završi most na Vinči, ali i Prokop, kako bi se tamo usmjerio železnički saobraćaj” , kaže Rupar napominjući da će autobuska stanica biti preseljena na Novi Beograd, a da željeznička ostaje kao ambijentalna celina, ali bez ove funkcije.

Već je počelo premještanje dijela željezničke infrastrukture u zoni desne obale Save.

Procenjuje se da bi na projektu, koji će trajati šest godina, moglo da bude zaposleno oko 200.000 ljudi.

Šta će se sve nalaziti u “Beogradu na vodi”?

tower 1

– Tri obale

– Opera

– Vještačko ostrvo

– Pješački most

– Ekskluzivni hoteli

– Stambena zona

– Zelenilo

– Šoping-centri

– Mini-marina

– Komercijalni sadržaji

– Sadržaji za sport

– Kanal