У БиХ се сваке године увозе милиони литара базног уља, на које се приликом увоза не наплаћују акцизе, путарине и таксе, већ само ПДВ, тако да многи нафташи ту сировину незаконито мијешају са дизел горивом, чиме директно оштећују возила купаца, али и буџете на свим нивоима БиХ.

Прецизније, на тај начин држава бива оштећена за вишемилионске износе, а грађани БиХ који возе аута с таквим миксом нафте и базног уља имају веће трошкове због веће потрошње горива, али и оштећења на мотору. Наиме, возач који купи овако замијешано уље са дизелом не осјети пуно на квалитету, али се повећа потрошња горива.

Да проблем очигледно постоји, потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је само у прошлој години у БиХ увезено 10.289.106 килограма базног уља у вриједности од око 16,2 милиона марака, што је количински више за 2.621.026 килограма базног уља него у 2014. години. По свему судећи, највећи дио увезног базног уља завршио је у резервоарима аутомобила, камиона и трактора.

У прилог томе иде и чињеница да Рафинерија уља у Модричи, иначе највећа која се у БиХ бави прерадом базних уља, ту сировину уопште не увози, јер, према нашим сазнањима, базна уља узима од Рафинерије нафте у Броду, која их производи у својим постројењима.

Поред тога, мијешање базних уља ствара нелојалну конкуренцију бензинским пумпама у БиХ које поштују законске прописе и не продају незаконито направљено гориво, односно гориво које је избјегло обавезе према држави.

Добро упућени саговорници “Независних” у ову проблематику упозоравају да се базна уља нелегално користе за стицање екстра профита.

Тако је прошлог мјесеца на једној новоотвореној бензинској пумпи у БиХ откривено да је та пумпа увезла базно уље, а након инспекцијске контроле је утврђено да је готово сва количина потрошена пошто нису имали доказ о даљој продаји, а на стању су имали вишак еуро дизела, за који нису имали доказ о поријеклу. Очигледно је да се у том случају радило о мијешању базног уља те је добијен дизел, који је продаван крајњим потрошачима.

Како су прецизирали на бензинској станици, гдје је увидом у документацију на основу увозне фактуре утврђено да је увезено базно уље у количини од 23.690 литара. Међутим, из Инспектората наглашавају да је у току инспекцијске контроле утврђено да се у резервоару налази само 1.519 литара базног уља.

“Инспектор је извршио свеобухватну контролу промета горива у периоду од 28. јуна ове године, од када је пумпа почела с радом, закључно са даном контроле. Утврђено је да постоји робни вишак горива еуро дизел, за који не постоји документација о поријеклу, те су одузета 11.554 литара еуро дизела, колико је и затечено”, прецизирали су из Инспектората и додали да од стране одговорних лица инспектору није предочен доказ да је базно уље продато неком трећем лицу.

Поред тога, а ради провјере квалитета, извршено је узорковање горива од стране овлаштене лабораторије и инспектора техничке инспекције.

“На основу резултата лабораторијских анализа утврђено је да гориво не одговара прописаним параметрима квалитета због снижене тачке паљења, садржај сумпора је већи од дозвољеног, утврђено је да је гориво предестилирано 95 одсто и друго”, рекли су из Инспектората РС.

Према њиховим ријечима, због непосједовања доказа о поријеклу горива изречене су новчане казне у износу од 4.200 КМ, а због неодговарајућег квалитета казне од 25.000 КМ.

Када је ријеч о увозу базних уља, из Инспектората РС су рекли да у складу са својим надлежностима не учествују у процедурама приликом увоза, те не располажу подацима који субјекти су, када и у којој количини извршили увоз базних уља, да би на основу тих података могли извршити контролу у које сврхе је исто искориштено.

“Такође, морамо имати на уму да се увоз може вршити и преко граничних прелаза ФБиХ, а да је проток робе између ентитета слободан, што додатно отежава могућности контроле кориштења базних уља”, рекли су из Инспектората.

Да је могуће ријешити проблем у вези с мијешањем базних уља и горива, показује примјер Србије, гдје је покренута иницијатива да се маркирају базна уља и да се на тај начин пооштри контрола квалитета горива.

У пракси, то значи када би се нешто “мутило” на бензинским станицама, гориво би имало другу боју. Међутим, и у том сегменту, као и у контроли увоза горива, БиХ далеко заостаје за својим сусједима.

Извор: Независне новине