”Balkanska hrana: Sljedeća velika stvar?” naslov je članka u engleskom  Telegrafu o hrani s Balkana. U članku se navodi kako veliki engleski kuvari u svoju kuhinju lagano uvode balkanska jela poput ćevapa i ajvara.

Kuhari Yotam Ottolenghi i Jamie Oliver prepoznali su ajvar i ćevape, kao namirnice koje je ukusno spremati, ali i na kojima se može zaraditi, pa ih prodaju preko svojih online trgovina.

Telegraf se pita je li moguće da regija koja je često povezana sa sukobima konačno dobiva ugled u svijetu kuhinje. U članku se navodi kako je hrana koja se sprema na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske i Makedonije slična hrani koja se sprema u Turskoj i Grčkoj.

“Balkanska kuhinja je sezonska i u njoj se koriste lokalni sastojci. Svaka zemlja se može pohvaliti svojim specijalitetom, ali oni su slični kao u ostalim zemljama. Balkan je plodno područje i jela se temelje na svježim proizvodim, ali se ne može pobjeći od ljubavi prema roštilju. Ćevapi ili kebabi se nalaze na roštiljima u svakoj ulici”, rekao je Philip Evans.

Balkansku hranu prepoznao je engleski kuvar koji je otvorio restoran u Londonu.
Telegraf navodi kako su ključni sastojci za kuhanje balkanske hrane maslinovo ulje, origano, češnjak, paprika, svježe voće i povrće, te štedljiva ruka koja će baratati s njima.

Dodaju kako hrana ima društvenu ulogu na Balkanu, te kako je se često konzumira uz prijatelje i porodicu.

List je naveo i kako se na Balkanu konzumira rakija i vino, slično kao što Englezi konzumiraju čaj.

 

Izvor: bljesak.info