Izreka narodnog meteorologa „Aprilska klima nepouzdana svima“ ovih dana u Nevesinju i regionu dobija punu potvrdu. Nakon zime bez snijega i  lijepog početka proljeća koje je izmamilo poljoprivrednike  u njive i voćnjake juče je naglo zahladilo i Nevesinjci su se našli u pravom zimskom ambijentu. Snijeg se u popodnevnim časovima u Nevesinjskom polju uglavnom otopio, ali je po okolnim planinama poprilično napadao.

Od sinoć duva jak vjetar, a po obroncima Crvnja i Veleži prava sniježna vijavica. U sedam časova u Nevesinju je izmjereno  samo 2 stepena.

Iako nas aprilski naleti zime uvijek iznenade, pregledom meteoroloških zabilješki iz bliske prošlosti možemo se uvjeriti da je aprilska hladnoća u Nevesinju sasvim uobičajena pojava. Samo prije dvije godine početak aprila krenuo je sa mrazom. Najhladnije je bilo 10. aprila kada se živa u termometru spustila do trećeg podeoka ispod nule. Prije tri godine 13. aprila  dnevna temperatura nije prelazila  nulu, a 2010. godine 11. aprila u 13 časova izmereno je samo 2 stepena.

U arhivi starih dnevnih listova postoji podatak da je 20. aprila 1938. godine u Nevesinju pao snijeg preko pola metra. Taj dan osniježilo je u Mostaru, Dubrovniku i Podgorici.

Meteorolozi najavljuju hladno vrijeme sa kišom i snijegom i u naredna dva dana. U subotu će biti nešto toplije, ali i dalje promjenljivo  vrijeme. Prema prognostičkim modelima vodećih meteoroloških sajtova sve do kraja mjeseca biće kišovito.

Izvor: Radio Nevesinje