Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske još jednom je pozvalo Vladu Republike Srpske da učini sve da ne dođe do najavljenog poskupljenja električne energije u Republici Srpskoj.

 

Iz Saveza sindikata ističu da bi najavljeno poskupljenje struje dodatno ugrozilo položaj radnika koji primaju neredovne i niske plate i već duže vremena imaju problema sa izmirenjem troškova električne enrgije.

“Svako dodatno poskupljenje električne energije usložilo bi sadašnje već godinama teško stanje u privredi Republike Srpske, a u realnom životu prelomilo bi se preko leđa radnika jer bi upravo oni bili najveće žrtve poskupljenja struje, što je neprihvatljivo”, navedeno je u saopštenju.

Iz Saveza sindikata ističu da bi eventualno poskupljenje struje kao bazičnog energenta uslovilo poskupljenje robe i usluga u Srpskoj, a radnike i njihove porodice dovelo u neizdrživ materijalni i socijalni položaj.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske 11. juna donijela je odluku prema kojoj je od 1. jula predviđeno prosječno poskupljenje struje za kupce u sistemu javnog snabdijevanja od 8,1 odsto, a prosječno povećanje cijena za kupce iz kategorije domaćinstva iznosi 9,4 odsto.

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić rekla je juče da će najavljeno povećanje cijene električne energije za privrednike biti manje od 12 odsto i da će cijena zavisiti od obračuna i jačine prenosnog dalekovoda.

 

Izvor: Nezavisne novine