Iz godine u godinu slušamo kako prosječna plata u Republici Srpskoj nije dovoljna za  normalnu egzistenciju što je posebno u uslovima pandemije došlo do izražaja. Dodatni troškovi, liječenje kao i preživljavanje do sledeće plate postali su svakodnevica građana u Srpskoj.

Član Predsjedištva BiH Milorad Dodik u aprilu je izjavio da će biti razmatrana mogućnost povećanja plata zdravstvu, policiji i prosvjeti u Republici Srpskoj. To je potvrdio i predsjednik Vlade  Republike Srpske, Radovan Višković, te najavio  da bi se razgovori o povećanju plata u Republici Srpskoj trebali završiti do 1. jula.

Iz Saveza sindikata RS, koji se zalaže za povećanje plata, poručili su da je važno da se obistini svaka izjava koja ide u tom pravcu.

Ostaje nejasno iz kojih će se sredstava u Budžetu Srpske finansirati ovo povećanje, te da li Vlada RS planira u izuzetno teškoj godini pomoć i realnom sektoru privrede koji je značajno ugroženiji u periodu pandemije korona virusa.

Statistike govore da je BiH na dnu ljestvice evropskih zemalja kada je u pitanju pomoć privredi pogođenoj pandemiji, a dok se razvijene države Evrope trude da iz svojih budžeta isfinansiraju održivost kompletne privrede kod nas je na dnevnom redu selektivan pristup povećanju plata u određenim sektorima javnih djelatnosti.

Kao i svake sedmice na našem portalu dajemo priliku čitaocima da se izjasne o bitnim pitanjima, pa tako ove sedmice u našoj anketi Vas pitamo šta mislite o najavljenom povećanju plata budžetskim korisnicima?

Anketa je završena!

ANKETA / Šta mislite o najavljenom povećanju plata budžetskim korisnicima?

Nepravedno, država bi trebala podjednako pomoći privatni i državni sektor
39.53%
Odlična vijest, trebalo je i prije to uraditi
32.56%
Neće od toga biti ništa, samo obećanje
20.93%
Nerealno, to je jedinstven slučaj u Evropi u toku pandemije da neka država poveća plate
6.98%

Kao i prethodne, i ova anketa je softverski kreirana na način da sa jedne IP adrese možete glasati samo jednom u 24 sata, tokom trajanja ankete. To znači da sa jedne lokacije ili jednog „rutera“ možete glasati samo jednom tokom dana.

Ova anketa je aktuelna do petka 7. maja u 14 časova.

 

HP, maj 2021.