Organizacija nastave u doba pandemije korona virusa veliki je izazov i tema kojoj se globalno pristupalo sa različitih stanovišta tokom protekle godine i u prvim mjesecima ove.

U Republici Srpskoj je aktuelno da se nastava odvija u grupama, gdje su odjeljenja podjeljena, časovi traju 20 minuta, a maske za lice su obavezne. Obzirom na sve viđeno u proteklom periodu, mnogi su sadašnje školarce već obilježili etiketom “kovid generacije”, jer je nesporno da će ovakav model funkcionisanja obrazovanja ostaviti posljedice na stečeno znanje.

I dok se naša država nalazi na repu normalnih trendova kada je u pitanju borba protiv pandemije korona virusa, masovnoj vakcinaciji i imunizaciji stanovništva se ne nazire realan početak, postavlja se pitanje koliko će nas takva nesposobnost odgovornih koštati i mnogo godina po okončanju borbe sa kovidom.

Svakako da nisu samo škole i obrazovni sistem žrtve ovakve situacije, ali trenutni način organizovanja nastave dodatno opterećuje cjelokupno društvo jer sve što đaci ne postignu u školi (a nije realno da na skraćenim časovima steknu adekvatno znanje, po aktuelnim planovima i programima) moraju nadoknaditi kod kuće, veoma često uz povećan angažman roditelja. Nastavni kadar se takođe suočava sa brojnim problemima u ovakvom načinu realizacije nastave.

Ministarka Natalija Trivić juče je s predstavnicima Instituta za javno zdravstvo razgovarala o mogućnostima za produženje trajanja časova u Srpskoj, a konačnu preporuku daće Institut. Ono što je izvjesno, ukoliko dođe do produženja časova to bi automatski značilo i spajanje grupa koje čine jedno odeljenje, jer izvođenje nastave na drugi način nije moguće.

U našoj anketi, pitamo Vas koje bi epidemiološke mjere, prema vašem mišljenju bile adekvatne u narednom periodu.

Anketa je završena!

ANKETA / Prema vašem mišljenju, koje epidemiološke mjere su adekvatne za škole u Srpskoj?

Redovna nastava - časovi od 45 minuta, ukidanje podjele odjeljenja u grupe, uz poštovanje epidemioloških mjera
38.89%
Časovi od 30 minuta, ukidanje podjele odjeljenja u grupe, uz poštovanje epidemioloških mjera
26.67%
Trenutne mjere, časovi od 20 minuta u grupama, uz poštovanje epidemioloških mjera
26.67%
Nastavu bi trebalo obustaviti
7.78%

Kao i prethodne, i ova anketa je softverski kreirana na način da sa jedne IP adrese možete glasati samo jednom u 24 sata, tokom trajanja ankete. To znači da sa jedne lokacije ili jednog „rutera“ možete glasati samo jednom tokom dana.

Ova anketa je aktuelna do petka 26. februara u 14 časova.

 

HP, februar 2021.