Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH stihijski rastu. Pitanje da li su mjesečna primanja građana Republike Srpske dovoljna za normalan život  aktuelno je iz godine u godinu.Troškovi života konstantno rastu, a primanja ostaju nepromjenjena. 

Da cijene rastu bilježi i Savez samostalnih sindikata BiH, prema kojima građani za osnovne životne namirnice moraju izdvojiti gotovo 200 konvertibilnih maraka (KM) više (oko 100 eura) u odnosu na kraj 2020. godine.

Skuplja je i kafa, brašno, mliječni proizvodi, u proteklih osam mjeseci do 30 posto, ističu iz Udruženja za zaštitu potrošača. Od danas će građani Republike Srpske po većoj cijeni da plaćaju i pileće meso. Cijena pilećeg filea na rafovima u marketima iznosi od 8,50 do devet KM, dok cijena bataka iznosi od 3,50 do četiri KM po kilogramu. Prosječna plata ne pokriva ni 50 posto potrošačke korpe što znači da većina građana ne može sebi ni da priušti najosnovnije životne namirnice.
Poslednjih nekoliko dana poskupilo je i gorivo. Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj približile su se iznosu od dvije marke po litri, a podsjećamo da je prošle godine u aprilu koštalo u prosjeku 1,75 KM.
Uzimajući u obzir navedena poskupljenja, postavlja se pitanje kako običan čovjek da preživi konstantan rast cijena?

U našoj anketi, pitamo Vas da li su građanima RS mjesečna primanja dovoljna za konstantna tiha poskupljenja?

 

Anketa je završena!

ANKETA / Da li su građanima RS mjesečna primanja dovoljna za konstantna tiha poskupljenja?

Ne, poskupljenja su sve veća, dok plate ostaju nepromjenjene
95.65%
Da, prosječna primanja građana RS dovoljna su uprkos tihim poskupljenjima
3.26%
Nisam primjetio tiha poskupljenja, te na mene nisu ni uticala
1.09%

Kao i prethodne, i ova anketa je softverski kreirana na način da sa jedne IP adrese možete glasati samo jednom u 24 sata, tokom trajanja ankete. To znači da sa jedne lokacije ili jednog „rutera“ možete glasati samo jednom tokom dana.

Ova anketa je aktuelna do petka 05. marta u 14 časova.

 

HP, mart 2021.