Deklarativno kao ideja priča postoji odavno – na državnim poslovima poput sudija, socijalnih radnika, nastavnika, ljekara u državnim bolnicama i činovnika u državnim i gradskim/opštinskim upravama trebalo bi da rade samo ljudi koji su se školovali na državnim fakultetima. 

Ovakva praksa postoji u velikom broju evropskih zemalja i nebi bilo čudno da nekada u budućnosti i kod nas postane dio nekog od zakona koji uređuju ovu oblast. Ipak, dok se to ne desi sve su prilike da ćemo se često sretati sa svojevrsnim paradoksom da na poslove od važnosti za državu bivaju favorizovani kadrovi koji svoje obrazovno “povjerenje” nisu poklonili toj istoj državi.

Ovu temu aktuelizuje poslovanje brojnih privatnih obrazovnih ustanova koje su u poslijeratnim godinama osnovane u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, ali i u ostatku regiona, a koje pružaju mogućnost da se na sumnjiv i lak način u kratkom roku dođe do visokoškolske diplome

Da su na sumnjiv način došli do diploma osumnjičeni su brojni ministri, gradonačelnici i načelnici, direktori državnih i javnih preduzeća, a poznat je i slučaj bivšeg predsjednika Srbije koji se sumnjičio da je na nelegalan način stekao fakultetsku diplomu. Od svega se prethodnih godina došlo do jedinstvenog slučaja, opet u Srbiji, kada je jednom od visokopozicioniranih ministara tamošnje Vlade oduzeta doktorska titula, jer je njegov rad ocijenjen kao plagijat. Ali ovo je ipak neka druga tema…

Vlasnici privatnih fakulteta, ali i veliki broj polaznika i svršenih diplomaca u ovim visokoškolskim ustanovama smatra da je protivustavno vršiti diskriminaciju po ovom osnovu i pobornici su teze da vlasnici diploma privatnih visokoškolskih ustanova moraju ostati ravnopravni u svakom pogledu onima koji su diplomu stekli na državnim fakultetima.

Koji je Vaš sud po ovom pitanju ?

Anketa je završena!

ANKETA / Da li smatrate da je diploma privatnog fakulteta dovoljna kvalifikacija za državni/javni posao ?

NE ( Diploma privatnog fakulteta NIJE dovoljna kvalifikacija za državni/javni posao )
67.42%
DA ( Diploma privatnog fakulteta JESTE dovoljna kvalifikacija za državni/javni posao )
32.58%

Kao i prethodne, i ova anketa je softverski kreirana na način da sa jedne IP adrese možete glasati samo jednom u 24 sata, tokom trajanja ankete. To znači da sa jedne lokacije ili jednog „rutera“ možete glasati samo jednom tokom dana.

Ova anketa je aktuelna do petka 22. januara u 14 časova.

 

HP, januar 2021.