Mala Milica Rakić (3), koja je tragično stradala u gnusnom bombardovanju Srbije od strane NATO avijacije u proljeće 1999. godine i koja je postala svojevrsni simbol cijele te strahote, od 2004. ima svoju fresku u manastiru Tvrdoš kod Trebinja.

 

 

 

Ljudi iz svih krajeva svijeta koji dođu da posjete tu svetinju pred njom se mole Bogu i krste!

 

Iako zvanično nije kanonizovana, na inicijativu sada penzionisanog vladike Atanasija i uz blagoslov vladike Grigorija i pokojnog patrijarha Pavla, pet godina nakon bombardovanja je freskopisac đakon Nikola Lubardić iz Beograda u manastiru Tvrdoš u vizantijskom stilu oslikao fresku male Milice, na kojoj piše: „Sv.n.muč. (Sveta novomučenica) od NATO. Milica dete“.

Mali anđeo: Milica Rakić
Mali anđeo: Milica Rakić

Jeromonah Porfirije iz manastira Tvrdoš, u kojem se freska nalazi sada već duže od jedne decenije, priča da se vjernici, a pogotovo oni koji prvi put dođu u manastir, pred tom freskom odmah zaustavljaju.

– Vjernici uglavnom reaguju sa pijetetom, stanu pred fresku, prekrste se i pomole. Neki se pak iznenade, jer znaju da Milica još nije svetica, pa im bude malo čudno što je njena freska prisutna u manastiru, a strancima iz nekog razloga smeta ta freska, a neki od njih su je gledali čak sa prezirom – priča otac Porfirije.

Foto: Zorana Jevtić

 

Izvor: kurir.rs