Glavni grad Kraljevine Holandije, Amsterdam ime je dobio po rijeci Amstel, na čijim se obalama i nalazi.

 

Ispresijecan je sa 40 kanala i ima 40 mostova, zbog čega ga mnogi zovu Venecija na sjeveru. Lako ga je istražiti pješice, na biciklu ili uz pomoć kanal-brodića. Nemojte se čuditi velikom broju bicikala u ovom gradu, kao ni “pijanim” amsterdamskim kućama. Cijela regija je nekada bila potopljena. Nasipanjem zemlje i isušivanjem tla stvoreno je kopno, pri čemu su kuće sagrađene na stubovima, koji vremenom postepeno tonu, pa se i kuće naginju u raznim smjerovima. Lokalno stanovništvo ih zove “pijane kuće”. Amsterdamski Dam skver je dobro mjesto za početak ture po gradu. Ovdje možete vidjeti kraljevsku palatu i glavne šoping ulice. Pored se nalaze Leidsplejn i Rembrandtplein četvrti, gdje se putnici užurbano guraju i sudaraju u turističkoj euforiji. Lokalci se takođe skupljaju tu, oko pozorišta, bioskopa ili noćnih klubova i barova.

Desetak minuta šetnje od Leidsplejna odvešće vas do Mjuzeumplejna, konglomerata amsterdamske umjetnosti. Još jedna interesantna oblast je Jordan četvrt. Sagrađena je 1612. i postala popularno mjesto za okupljanje studenata i omladine. Pijp je zanimljiva oblast u kojoj možete istražiti kulturnu raznovrsnost grada i ispijati lokalno pivo u mnogim pabovima na uglovima ulica. Amsterdam je danas jedan od najvećih finansijskih centara Evrope, ali i jedna od njenih kulturnih prestonica. Svake godine bilježi izuzetnu turističku posjećenost. Pored Rajks muzeja, muzeja Vinsenta van Goga i Rembranta kao i kuće Ane Frank, velikom prihodu od turizma Amsterdam prvenstveno treba da zahvali legalizovanoj prostituciji i Ulici crvenih fenjera (De Valen). Legalizovano je i konzumiranje lake droge, a postoji više stotina tzv. kofi-šopova u kojima se mogu kupiti najrazličitije vrste kanabisa. U Amsterdamu se može naći izuzetno bogat sadržaj namijenjen LGBT zajednici, među kojem je i Amsterdamska gej parada – najposjećenija manifestacija koja se održava na teritoriji Holandije.

Stanovništvo

Sam grad danas broji oko 800.000 stanovnika, a sa okruženjem ima 1,5 miliona ljudi. Nalazi se u provinciji Sjeverna Holandija, te zajedno sa tri druga grada (Roterdam, Utreht, Hag) čini Randštad – čini jednu od najvećih konurbacija u Evropi, čija se populacija procjenjuje na gotovo sedam miliona stanovnika.

 

Usluge                                    Cijene

Hotel                                   od 60 KM

Ručak za jednu osobu       od 30 KM

Karta za muzej                  oko 25 KM

 

.

Izvor: Glas Srpske