Dok je Hrvatska prepuna turista tokom ljetnih mjeseci, komšijska Bosna i Hercegovina često prolazi ispod radara, piše američki CNN, u tekstu koji nosi naslov “10 razloga da posjetite Bosnu i Hercegovinu”.

Tekst na jednom mjestu, u analizi ove svjetske TV kuće, okuplja dio ponude koju BiH nudi svojim posjetiocima.

Jarki glavni grad: Sarajevo

Sarajevo se nakon rata obnovilo i vratilo titulu jednog od najjarkijih gradova. Istorijski centar između istoka i zapada, u kojem posjetitelji za jednu minuti mugu biti u Beču, a potom u Istanbulu.

Nestvarna priroda

Nemoguće je ne zaljubiti u pejzaže i prirodu kada putujete Bosnom i Hercegovinom. Stjenovite planine isječene tirkiznim rijekama i vodopadima su obilježje cijele zemlje.

Istorijski gradovi

Iako vam trebaju sedmice da istražite Sarajevo, vrijedi posjetiti i druge historijske gradove. Mostar je jedan od najspektakularnijih gradova sa Osmanskom arhitekturom i nezaboravnim Starim mostom. Vrijedi posjetiti i Počitelj uz obalu Neretve, ali i Jajce, srednjovjekovnu tvrđavu sa sjajnim vodopadom.

Ljubazni ljudi

Uprkos hororima rata i sukoba građani BiH uvijek iskazuju dobrodošlicu strancima. Dok odsjedate kod porodica u ovoj zemčji popićete litre kafe i jesti do iznemoglosti.

Kultura ispijanja kafe

Kičma života u Bosni i Hercegovini. Iako liči na tursku kafu, u BiH će vas upozoriti da je drugačija. Izmljevena zrna koja se spremaju sa prokuhanom vodom u tradicionalnoj džezvi. Sarajevo ima nevjerovatan broj kafića u koje sjednete, opustite se i gledate svijet kako prolazi.

Sve je jeftino

Sarajevo je jedan od glavnih gradova koji je poprilično jeftin za živjeti. Da biste jeli vani potrebno vam je između tri i pet KM, što je manje od tri dolara. Turisti mogu potrošiti novac na predivnim bazarima.

Sjajna za šoping

Nekoliko sjajnih lokacija za kupovinu ima Bosna i Hercegovina. Nisu samo cijene niske, nego veliki broj ručno rađenih stvari će vam oduzeti dah.

Etnička i vjerska različitost

Bosna i Hercegovina je uvijek bila zemlja sa velikim etničkim i vjerskim razlikama. U isto vrijeme možete čuti ezan sa džamije, te zvona katoličke i pravoslavne crkve koje se nalaze u blizini.

Zemlja avanture

Avanturističko putovanje Bosnom i Hercegovinom je neizostavno. Rafting, paraglajding, vožnja biciklom po planinama…

Hrana

Kuhinja je skromna ali jako zadovoljavajuća i raznovrsna. Sastojci su svježi domaće uzgajani.

 

 

 

Izvor: See Srpska