Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ugostio je danas ambasadorku Republike Slovenije u BiH Zoricu Bukinac.

Na jednočasovnom sastanku razgovaralo se o projektima vezanim za ekologiju i energetsku efikasnost, kao i o potencijalima za saradnju i razmjenu iskustava između Grada Trebinja i lokalnih zajednica u Sloveniji.

Prema mišljenju ambasadorke Bukinac, dio Republike srpske u kome se nalazi Trebinje je odmaknut od uobičajene bilateralne saradnje između dvije države i njihovih lokalnih zajednica.

Bukinac je istakla da Slovenija ima programe za razvojnu saradnju na međunarodnom nivou te da bi Trebinje moglo preslikati određene pozitivne prakse iz slovenačkih lokalnih zajednica:

Slovenija je namijenila 26 odsto novca za međunarodnu razvojnu saradanju iz oblasti ekologije, energetske efikasnosti, upravljanja otpadnim materijalom, e-upravu, za mlade i žene u BiH. Slovenija ima mnoge napredne opštine na osnovu kojih Trebinje može uraditi svoja rješenja i strategije, a najatraktvnija je Ljubljana. Trebinje je nekad imalo opštinu  pobratima, a i ubuduće bi moglo biti nove saradnje između lokalnih zajednica u Sloveniji i BiH, koje treba da se sretnu, kako bi razmijenili dobra i loša iskustva“.

Ambasadorka Bukinac se danas osvrnula i na turistički potencijal Trebinja, istakavši da Trebinje ima vrijednosti koje su interesantne na globalnom nivou, a koje treba njegovati, čuvati i razvijati.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da bi Trebinje u saradnji sa Slovenijom moglo realizovati projekat reciklažnog postorojenja koji je predložen prije skoro dvije godine:

Za ovaj projekat smo dobilo odobrenje od Slovenije, ali treba i dodatni novac, pa smo u pregovorima sa resornim ministarstvom da se obezbijede ta sredstva“, rekao je  Ćurić.

On je dodao da projekat čeka realizaciju, ali da treba procijeniti da li će se prema Slovencima ići sa nekim revidiranim ili potpuno novim projektima vezanim za ekologiju, energetsku efikasnost i sl.

U narednom periodu treba uraditi znatno više da se bolje prezentuje slika naše regije, kako bi dolazili investitori, jer je opšta ocjena da je ova regija zapostavljena“, zaključio je gradonačelnik Trebinja.

Nakon posjete Gradskoj upravi Trebinje, ambasadorka je danas obišla i pogone Svislajn industrije alata.

Izvor: Grad Trebinje