Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da niko od direktora zdravstvenih ustanova u Srpskoj nije ukazao da ima problem sa organizacijom rada i pružanjem zdravstvenih usluga građanima kada je riječ o odgovoru na virus korona, te da zbog toga nije ni analizirana opravdanost bolovanja zdravstvenih radnika.

– Nije bilo potrebe da radimo provjere s obzirom na to da su direktori, iako su imali određen broj radnika na bolovanju, napravili reorganizaciju unutar svojih ustanova i odgovorili na sve potrebe. Ukoliko se ukaže problem, direktori su dužni da preduzmu mjere, te da nas obavijeste o tome kako bismo sagledali konkretne razloge zbog kojih se radnici ne nalaze na poslu i ne pružaju usluge stanovništvu – rekao je Šeranić.

On je podsjetio da su zdravstveni radnici koji su u vrijeme izbijanja epidemije virusa korona u Srpskoj bili na godišnjem odmoru odmah vraćeni na posao.

– To je bio prvi talas i tada smo tražili od zdravstvenih ustanova da obezbijede sve što je neohodno za pružanje zdravstvenih usluga, te da organizuju rad. Bilo je zdravstvenih radnika koji su i prije 5. marta bili na bolovanju zbog hroničnih oboljenja, ali najvažnije je da su na poslu oni koji su na prvoj liniji, odnosno radnici u klinikama za infektivne bolesti i u higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja – istakao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Na pitanje da li je bilo potrebe za dodatnim zapošljavanjem radnika u zdravstvenim ustanovama, Šeranić je rekao da se ta potreba ukazala, prije svega, u domovima zdravlja kojima su bili neophodni sanitarni tehničari i sanitarni inženjeri zbog dezinfekcije i ostalih poslova koje rade za lokalnu zajednicu.

Šeranić je dodao da su angažovani i studenti medicinskih fakulteta u Banjaluci i Foči, ali ne u radu sa pacijentima, nego u kol-centrima.

– Oni pružaju podršku domovima zdravlja i Кlinici za infektivne bolesti prilikom upućivanja stanovništva prema određenim uslugama jer ljudi koji rade u zdravstvenim ustanovama imaju veoma malo vremena da se posvete telefonskim pozivima. Molim građane za razumijevanje ukoliko imaju problema da dođu u kontakt sa nekim ko im je potreban – rekao je Šeranić.

Studenti medicine, dodao je on, biće angažovani svuda gdje to bude moguće.

– Oni nemaju licencu za rad sa pacijentima i to onemogućava direktan rad u zdravstvenim ustanovama, ali imamo u vidu da mogu da pomognu ako za tim bude bilo potrebe -naglasio je Šeranić.

 

 

 

Izvor: Srna