Ovogodišnji laureati najboljih sportista Bosne i Hercegovine u izboru dnevnog lista “Nezavisne novine” i Javnog TV servisa BHRT biće izabrani 16. decembra u Sarajevu. U izboru za najbolju sportistkinju ostale su tri djevojke, rođena Trebinjka Aleksandra Samardžić član Džudo kluba “Nippon”, te skijašica Žana Novaković sa Pala i još jedna džudistkinja, Larisa Cerić.

Aleksandra Samardžić je još 2012. godine u istom izboru proglašena za najperspektivniju sportistkinju BiH. U konkurenciji za najboljeg sportistu izbor je skraćen na takođe tri imena karatista Admir Zukan, rukometaš Nikola Prce i atletičar Amel Tuka.

Aleksandra Samardžić rođena je 23. septembra 1997. godine u Trebinju, a prije deset godina u Džudo klubu Berkovići napravila je svoje prve korake u ovom sportu.

Danas je članica sarajevskog Nippona, gdje je stekla potpunu afirmaciju i ove godine postigla najbolje rezultate u karijeri. Iako je još omladinska bh. reprezentativka, uspjeha joj nije nedostajalo ni u seniorskoj konkurenciji. Godinu će svakako pamtiti po svom prvom učešću na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu, gdje se proslavila srebrnom medaljom. Nastupila je na čak tri Evropska prvenstva, onom u Bukureštu za takmičarke do 21 godine, Atini do 18, te u poljskom Vroclavu za seniorke do 23 godine, a na sva tri EP na pobjedničkim postoljima stajala je sa bronzama oko vrata. Iako na Svjetskom prvenstvu (U21) u Majamiju nije bila među osvajačicama odličja, klasu i kvalitet potvrdila je ipak solidnim petim mjestom. Bh. boje branila je i na Balkanskom prvenstvu za seniorke u svom rodnom gradu Trebinju i bila zlatna, jednako kao i na Balkanijadi U-21 u turskom Edirneu. Uspjesi nisu izostali ni na evropskim seniorskim kupovima u Sarajevu, gdje je bila zlatna, odnosno Beogradu gdje je osvojila srebro. Na istim takmičenjima, ali u kategoriji do 21 godine, postala je vlasnica dvije najsjajnije medalje u Paksi i Pragu. Trenutno je trećeplasirana na evropskoj seniorskoj rang-listi, a njen talenat stručni žiri Izbora sportiste prepoznao je još 2012. godine, kada je proglašena najperspektivnijom.

Svečana manifestacija 14. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2014. godini u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu “Holiday” (bivši “Holiday Inn”), s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1 i snimak na RTRS. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH.

 

HP/Nezavisne novine