Adele Laurie Blue Adkins, poznatija kao Adele, je engleska pjevačica, tekstopisac, muzičarka i multiinstrumentalistica. Dobitnica deset Grammy nagrada, četiri Brit Awards, četiri American Music Awards, Zlatnog Globusa, i nagrade Oscar, između ostalih.

Adele, rođenoj u Totenhemu maja 1988. godine, je ponuđen diskografski ugovor od XL Recordingsa nakon što je njen prijatelj objavio njenu demo snimku na MySpace, 2006. godine. Debitantski album, “19″ , izdat 2008., naišao je na komercijalni uspjeh, te je bio dobro primljen od kritike. Album je ostvario četverostruku platinasto izdanje u Velikoj Britaniji i dvostruko platinasto izdanje u SAD-u. 2009., na dodjeli prestižnih nagrada Grammy, osvojila je nagradu za najboljeg novog umjetnika i najbolju žensku vokalnu izvedbu.

Drugi studijski album, “21″, objavljen je 2011. godine. Album, hvaljen od kritike i publike, nadmašuje uspjeh prvog albuma, osvojivši šest Grammy nagrada u 2012. godini, uključujući nagradu za album godine, izjednačavajući rekord za najviše osvojenih Grammy-ja neke ženske muzičarke u jednoj noći. Album je sertifikovan platinastim šesnaest puta u Velikoj Britaniji, dok je u SAD-u držao top poziciju duže nego ijedan album od 1985., dosegnuvši dijamantno izdanje. Do 2013., album je prodan u preko 26 miliona primjeraka širom svijeta, a pjesma “Someone like you” je jedan od najvećih hitova sa ovog izdanja