Prema dosadašnjim informacijama, vakcine protiv kovida koje su trenutno na tržištu imaju efekat i na nove sojeve virusa korona koji se pojavio u svijetu, pojasnili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Takva je tehnologija proizvodnje da se vakcine, ukoliko za tim bude bilo potrebe, mogu jako brzo prilagoditi za više tipova virusa. Ali, za sada ništa ne pokazuje da vakcine nisu efektivne – kaže epidemiolog Jela Aćimović.

Napominje da se i protiv novih sojeva virusa borimo na isti način; najbitnija je prevencija infekcije, pravovremena kontrola i vakcinacija.

Direktor Instituta, Branislav Zеljkоvić, nаvео je dа sе uskoro оčеkuје edukacija zdrаvstvеnih rаdnika zа rаd nа аpаrаtu zа utvrđivanje novog soja virusa, kаkо bi оvај prоcеs zаpоčео i u Rеpublici Srpskој.

– Aparat za utvrđivanje novog soja virusa je spreman. Očekujemo uskoro eksperte iz kompanije, koja će zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom obaviti edukaciju kako bismo mogli početi sa sekvencioniranjem novog soja virusa – potvrdio je Zeljković.

Novi soj virusa, otkriven u Velikoj Britaniji, ima lakšu sposobnost prenosa između osoba, u kraćem periodu, ali razvija istu kliničku sliku kao i dosadašnji sojevi. Novi soj potvrđen je ovih dana i u Srbiji.

 

Izvor: Srpska info