Емоционална интелигенција значи бити свестан својих емоција и начина на које оне утичу на наше понашање, нарочито у интеракцији с другим људима.

Најкраће речено, људи с високом емоционалном интелигенцијом лакше се сналазе у животу. А како да ли је ваш коефицијент емоционалне интелигенције виши него код већине људи? Већи увид у то пружа ових 7 знакова:

  1. Захвални сте на ономе што већ имате

Када сте више фокусирани на оно што већ имате, и захвални сте на томе, а не на оно што немате а хтели бисте да имате, способнији сте да себи поставите нове циљеве у животу и остварите их. Такво размишљање омогућава да будете ефикаснији у сопственој околини.

  1. Схватате да нико није савршен

Особе с високим коефицијент емоционалне интелигенције знају да ни оне, нити било који други човек на свету није савршен. Сви смо ми људи с манама и свако може да ради на себи да постане боља особа. Знајући то, и бити искрен у вези са тим, може да вам помогне да исправите сопствене0 мане и да будете бољи човек, а да притом немате нереална очекивања.

  1. Врло сте знатижељни

Увек сте у потрази за одговорима и новим знањима. Ваша незасита знатижеља омогућава вам да постигнете побољшања у самим себи и у свему што вас окружује. Ваша позитивна енергија и страст за животом привлачи људе око вас којима помажете да и сами у животу виде више могућности него немогућности.

  1. Имате развијену самосвесност

Свесни сте своје снаге као и својих слабости. То знање пружа вам могућност да у потпуности искористите све што може да вам помогне да постигнете животне успехе.

  1. Врло сте емпатични

Особе с високом емоционалном интелигенцијом такође су врло емпатичне, односно способне да саосећају с другима, што вам помаже да у свакој негативној ситуацији пронађете нешто позитивно и решење за конфликте.

  1. Добро се прилагођавате променама

Себе не доживљавате као “жртву” промена, већ их прихватате и знате како да им се прилагодите. Разумете да је то у животу неизбежна ствар и дочекујете их с добродошлицом јер их доживљавате као прилику за нове могућности.

  1. Бринете о свом физичком и менталном здрављу

Свест о важности доброг здравља – и менталног и физичког, такође је одлика људи с високим коефицијент емоционалне интелигенције. Знате да вам добро здравље омогућава да постигнете све што желите у животу и зато водите рачуна о свом уму и телу хранећи се здраво, вежбајући, довољно се одмарајући и одржавајући здраве односе с другим људима.

Извор: 6yka.com