Jede vam se nešto slatko? Postoje zdravije varijante deserta od visoko kaloričnih slatkiša i kolača. Zamijenite mliječnu čokoladu onom tamnom, a sladoled zamrznutim jogurtom.

Postoji mnogo ukusnih i zdravih voćnih deserta u kojima ćete uživati, a koji neće naškoditi ni vašem zdravlju, a ni liniji.

Voćna salata – Banane, jabuke, kruške odlična su kombinacija. Možete im dodati dresing u obliku jogurta ili limunovog soka. Svaki put kad vam se jede nešto slatko možete eksperimentisati i u svoju voćnu salatu dodati drugo voće.

Voće u čokoladi – Ako baš ne možete odoljeti čokoladi, napravite ukusan desert od voća i tamne čokolade. Čokoladu rastopite i svoje omiljeno voće umočite u nju. Jagode i čokolada su odlična kombinacija, baš kao i banana i čokolada ili čokolada sa kruškom.

Pečene jabuke – Pečene jabuke su ukusne i lako ih je napraviti. Odstranite sredinu jabuke, te je napunite usitnjenim koštunjavim voćem ili nekim drugim punjenjem po želji. Dodajte malo maslaca i šećera, zagrijte pećnicu na 175 stepeni, te jabuke pecite oko 15 minuta.

Datule – Osim što su slatke i ukusne, hurme su veoma zdrave. Kada vam se jede nešto baš slatko, osegnite za ovim ukusnim voćem.

Zamrznuti jogurt – Ako vam se jede sladoled, odlučite se za zamrznuti jogurt. Jogurtu dodajte usitnjeno voće po želji, malo vanilije ili cimeta, te ga ostavite da se zamrzne. Ovaj desert ima mnogo manje kalorija od sladoleda, a jednako je ukusan.

Izvor: ljepota.ba