Foto: Hercegovina Promo ( Beč, Minhen, Halkidiki)

Uz sezonu godišnjih odmora, ako vam kućni budžet podnese da se provedete negdje i odmorite od svakodnevnih obaveza, mi donosimo 37 kratkih savjeta za bolje putovanje. Vi, naravno, dodajte svoje.

1. Perite odjeću u lavabou ili pod tušem. Koristite hotelski sapun, ili ponesite kesicu deterdženta sa sobom. Mnogo ćete uštediti. 2. Naučite kako da zakrpite rupu na garderobi ili prišijete dugme. Nezgode se uvjek dešavaju, a pošto nemate baš svu garderobu kod sebe, morate spasavati što se spasti da. 3. Ponesite vlažne maramice. Biće vam od koristi kada morate na brzinu da se osvježite. 4. Naučite da kažete “ne, hvala”. To naročito važi ako putujete u Aziju gdje na prepunim bučnim pijacama svako pokušava da vam proda neku robu. Ako naučite da na njihovom jeziku kažete “ne, hvala”, uštedićete mnogo živaca. 5. Ponesite novac za slučaj nužde, recimo, ako izgubite novčanik. 6. Odjeću prilikom pakovanja zarolajte, jer tako više staje u kofer. 7. Ponesite plastične kese u koje ćete stavljati prljavu odjeću. 8. Naučite da se pakujete racionalno. Ne treba vam 20 kg stvari za samo nedjelju dana puta. Što manje budete nosili, to ćete više uživati. 9. Provjerite koliko košta taksi. Ponesite mapu sa ucrtanom putanjom od hotela do mjesta koje tražite. Zamolite taksistu da uključi taksimetar. 10. Uvjek nosite papirnu mapu grada u koji putujete sa sobom, bez obzira na to što imate smartfon. 11. Provjerite da li vam bankovne kartice rade, prije nego što pođete na put. 12. Nosite papirne maramice i gel za dezinfekciju ruku, jer ne znate na kakve toalete možete nabasati u stranoj zemlji. 13. Pod tušem nosite japanke ili gumene sandale. Nikad se ne zna kakva je higijena u tuš kabini. 14. Naučite da mjenjate automobilsku gumu, ako putujete kolima. 15. Budite spremni da spavate bilo gdje. Čepovi za uši i povez za oči može vam pomoći da dremnete i u avionu. Minhen 16. Naučite da napravite pristojnu fotografiju. Sjećanja blijede i zato je dobro imati nešto po čemu ćete pamtiti putovanje. 17. Naučite osnove prve pomoći. 18. Nabavite fascikle za vaša dokumenta, kako biste bili što bolje organizovani na aerodromskim kontrolama. 19. Koristite javni prevoz. Jeftin je, jednostavan i uz to nudi uvid u način života domaćeg stanovništva. 20. Nosite što manja pakovanja kozmetike.

21.Kupite i nosite kvalitetnu obuću za pešačenje. Žuljevi kvare svaki užitak, a visoke potpetice su nezamislive u dugim obilascima.

22. Posavjetujte se sa lokalcima o tome koju plažu, klub ili kafić da odaberete. 23. Ako idete u restoran, gotovo je obavezno da poslušate savjet mještana. 24. Odjeću koja se nije do kraja osušila možete zakačiti za ranac i nositi sa sobom, jer će se tako brže osušiti. 25. Proučite gdje se nalazi ambasada vaše zemlje. 26. Proučite lokalne zakone. Nemojte piti na ulicama Dubaija ili žvakati žvaku u Singapuru. 27. Skenirajte pasoš i sva dokumenta, a kopije podjelite porodici i prijateljima. Ako izgubite nešto od dokumenata, ovo vas može spasti glavobolje. 28. Naučite nekoliko rječi lokalnog jezika. Tako ćete moći više da se približite kulturi lokalaca. 29. Proučite mane svake od destinacija. Ne postoje savršena mjesta na svijetu. 30. Naučite da štedite. Nemojte davati novac za bilo kakvu sitnicu koju ulični prodavac pokušava da vam proda. 31. Pročitajte što je moguće više o zemlji u koju idete, naročito vezano za njenu istoriju i geografiju. Beč 32. Uplatite putno osiguranje. To je jedna od najvažnijih stavki. 33. Dobro se odmorite poslije putovanja do destinacije (bilo da idete autom, busom ili avionom). Tako nećete biti konstantno umorni tokom godišnjeg odmora. 34. Ubacite neke esencijalne komade garderobe i četkicu za zube u ručni prtljag, ako putujete avionom. Nikad se ne zna da li će se možda baš vaš kofer izgubiti. 35. Ponesite lijekove koje obično koristite protiv glavobolje, ali i protiv ostalih hroničnih problema. Promjenjena kuhinja vam može teško pasti. 36. Provjerite da li je voda u mjestu u koje idete bezbjedna za piće, to jest, da li njom možete prati zube, piti koktel sa kockicama leda i slično. 37. Imajte poštovanja prema lokalnim običajima i načinu života. I … srećan vam put i ugodan odmor 🙂 .