Danas se navršilo 26 godina od smrti Aleksandra Masleše, najmlađeg borca Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske

Tim povodom danas u 12 časova kod spomenika u naselju Bregovi služen je pomen heroju koji je dao svoj mladi život za Republiku Srpsku. Pomenu je prisustvovao  veliki broj građana Trebinja.

Aleksandar Masleša se Bobanskoj četi pridružio sa nepunih 16 godina. Ranjen je u septembru 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, a preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu 16. januara 1995. godine.

Povodom današnje godišnjice, generacija Aleksandra Masleše posvetila mu je dirljivo pismo koje vam prenosimo u cijelosti.

“Želiš li vidjeti neprijatelju leđa, ne pokazuj mu svoja”. Krilatica koja je vodila rusku vojsku protiv Napoleona. Aleksandru Masleši nikad niko nije vidio leđa ni u miru, a pogotovo ne u ratu. Išao je pravo na neprijatelje, na nepravdu, na jačega i zlotvora. Našu je generaciju zadivio svojom hrabrošću i dječačkim zanosom koji ga je odvukao daleko od obale na koju se više nikada nije vratio, sa mora koje je zahvatilo zlo nevrijeme. Sada je gore i siguran sam da žali što i mi nismo otplovili koji metar dalje na onom malom splavu koji smo kao djeca pravili da pređemo preko Trebišnjice. Odjedriti tako daleko mogu samo veliki na velikom brodu, koji se ne osvrću ka obali i bore se sa talasima na pučini prepunoj nemani. Čujemo i sada eho koji se razliježe bobanskim brdima, himnu junačke Neđove čete koja je poput slavnih spartanaca stajala  u hercegovačkom termopilskom klancu. “I samo dotle, do tog kamena, do tog bedema, nogom ćeš stupiti možda poganom. Drzneš li dalje? Čućeš gromove kako tišinu zemlje slobodne sa grmljavinom strašno kidaju!”

Junaka bolje štiti hrabrost, nego kukavicu štit. Naš Aco je dokaz da su junaci postojali, postoje i postojaće dok je svijeta i vijeka. Zasluženo je sada u društvu biranih srpskih vitezova, sa svojim saborcima iz rova odakle su se zajedno vinuli u vječnost, ali i sa bezbrojnim srpskim ratnicima imenim i bezimenim koji položiše život za našu otadžbinu i tolikih velikana znanih i neznanih sa ikonostasa srpske vjere i kulture.

Počivaj u miru brate! Tvoja generacija iz sela Tulja!”

 

 

 

HP, januar 2021.