Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stići će na Veliku subotu, 11. aprila u Srbiju, praćen zvaničnom državno-crkvenom delegacijom, a svečani doček ognja biće organizovan u Hramu Svetog Save u Beogradu.

 

 

Kako je saopštila SPC, delegacija predvođena episkopom slavonskim Jovanom i zvaničnim predstavnikom Srbije pomoćnikom direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušanom Jovovićem otputovaće na Veliki petak u Jerusalim, da bi narednog dana, učeštvovali u molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja.
Blagodatni oganj će zatim, u subotu, biti prenet iz Tel Aviva na Aerodrom “Nikola Tesla” u večernjim časovima, a odatle uz svečanu pratnju – do hrama Svetog Save na Vračaru.
Svečani doček Blagodatnog ognja biće organizovan ispred hrama Svetog Save uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gde će biti predat patrijarhu Irineju koji će ga sa sveštenstvom i u prisustvu najviših državnih predstavnika podeliti građanima.
Iz Beograda, Blagodatni oganj biće prenet u pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji, a zatim i u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku i Pakrac.
Pored Blagodatnog ognja iz Jerusalima se donose i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006 godine.
Ove godine, kako se navodi, jedan časni krst je namenjen za manastirsku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i biće predat 22. aprila na 70-godišnjicu proboja Jasenovačkog logora, a drugi je namenjen hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima gde će biti predat 9. avgusta.
Oganj, koga nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.
Uvek se naglašava se da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.
Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se veštački izazvao plamen.
Po ulasku u crkvu, patrijarh čita naročite molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svedočanstvo njegovom vaskrsenja i kao znak pravovernosti stada pravoslavnog.
Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova sveća koje drži u rukama jerusalimski patrijarh prenosi vernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.
Organizaciju zvaničnog učešća srpske delegacije na Uskršnjim svečanostima u Jerusalimu pomogli su Fond apostola Andreja Prvozvanog iz Moskve i Centar nacionalne slave iz Sankt Peterburga, dok je prenošenje Blagodatnog ognja specijalnim avionom iz Jerusalima u Beograd organizovao moskovski Fond Svetog Vasilija Velikog.

 Izvor: blic.rs