U okviru manifestacije Dučićeve večeri poezije, koja se ove godine obilježava povodom 20 godina od povratka posmrtnih ostataka pjesnika Jovana Dučića, u srijedu, 21. oktobra 2020. godine sa početkom u 17.30 časova u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju biti upriličeno svečano otvaranje gostujuće izložbe „Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini – Ljetopisi“, iz fonda Pedagoškog muzeja u Beogradu, autorke dr Aleksandre Milovanović.

Izložba će biti realizovana u saradnji Pedagoškog muzeja u Beogradu i Muzeja Hercegovine u Trebinju. Na izložbi će biti predstavljena 32 ljetopisa srpskih osnovnih škola na teritoriji Bosne i Hercegovine, iz perioda od 1850. do 1912. godine.

Ljetopisi su dragocjen dokaz o postojanju srpskih pravoslavnih škola i pokazuju kako su se učitelji suočavali sa problemima, najprije pod turskom, a zatim i autrougarskom okupacijom.

Izložba je, pored Pedagoškog muzeja u Beogradu, bila izlagana u Muzeju Vojvodine, u Novom Sadu, Arhivu Republike Srpske, u Banja Luci, Višegradu, a u Muzeju Hercegovine u Trebinju će biti o tvorena do 13. novembra 2020. godine.

 

 

 

HP, oktobar 2020