Parastosom poginulim ustanicima i polaganjem vijenaca na Spomen obilježje u Krekovima kod Nevesinja danas je završeno  dvodnevno obilježavanje 140. godišnjice  Hercegovačkog ustanka poznatog kao Nevesinjska puška.  Obilježavanju  su prisustvovali visoki republički zvaničnici među kojima i  predsjednik Odbora za njegovanje tradicije  oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite  RS Milenko Savanović.

 

 

 

Nakon parastosa poginulim ustanicima koji su služili mjesni sveštenici, vijence i cvijeće na spomen obilježje srpskim junacima položili su izaslanik predsjednika RS Goran Đajić, ministar rada i boračko – invalidske zaštite RS Milenko Savanović, delegacije Narodne Skupštine RS, Trećeg pješadijskog RS puka, Opštine Nevesinje,  BORS -a i opštinskih boračkih organizacija.

Podsjećajući na hrabrost slavnih  predaka ministar Savanović je rekao da su ti junaci Hercegovine prvi shvatili šta znači sloboda.

–          Sa ovog svetog mjesta moramo poslati snažnu poruku sadašnjuim i budućim generacijama da je istorija srpskog naroda bila burna – istakao je Savanović dodajući da se sloboda ne može kupiti, nego čuvati i njegovati.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović istakao je da se danas obilježavaju tri „nevesinjske puške“ , čuvajući od zaborava tradiciju predaka koji su svojom vjerom, hrabrošću i junaštvom pokazali da iznad svega cijene slobodu.

Među  brojnim gostima u Krekovima bila je i Nataša Gligorić, praunuka čuvenog harambaše Pera Tunguza.

–          Ponosna sam i uzbuđena što se nalazim na ovom mjestu gdje se podsjećamo junaštva naših vitezova – naglasila je Glligorićeva dodajući da ovakve manifestacije sprečavaju da paučina zaborava prekrije njihova imena i grobove.

Tokom saborovanja u Krekovima priređena su i takmičenja u sokolskim disciplinama, kao  asocijacija na viteška nadmetanja slavnih predaka.

U bacanju kamena s ramena pobijedio je Danilo Kovačević , a u potezanju klipa najbolji je bio Drago Zubac. Ovogodišnji pobjednik u potezanju konopa je  ekipa „Srpski Soko“.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada velikoj svjetskoj sili – Turskoj carevini.

Prije deset godina u obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

 Izvor: Radio Nevesinje