Svijet je pun čuda i čudesa. Za većinu od njih naučnici su ponudili razumna objašnjenja, ali za neke od njih još uvijek ne možemo da nađemo pravo objašnjenje bez obzira na to koliko vremena uložili u posmatranje.

Kineske mozaik linije

Ove čudno postavljene linije nalaze se na koordinatama 40°27’28.56″N, 93°23’34.42″E. Ne postoji mnogo informacija o ovim čudnim, ali opet lijepim linijama urezanim u pustinju u provinciji Gansu Sheng u Kini. Dok neki smatraju da je ovo tajni vojni poligon drugi misle da se radi o poruci posjetiocima iz svemira, međutim, pravog objašnjenja nema.

Kamena lutka

Pronađena u julu 1889. godine u Nampi, u Ajdahu, ova malena kamena lutka ugledala je svjetlo dana prilikom kopanja bunara i potom je izazvala zanimanje naučnika širom svijeta. Bez ikakve sumnje napravljena od ljudske ruke, pronađena je na dubini od 100 metara čime se može izračunati da je nastala davno prije nego što se ovde prvi put pojavio čovjek.

Kameni kalendar

U egipatskom dijelu saharske pustinje leži najstarije poznato astronomski poslagano kamenje na svijetu – Nabta. Hiljadu godina prije Stounhendža, ljudi su postavili kamenje u krug na obali jezera koje je davno presušilo. Ovo tri metara visoko kamenje dovučeno je ovdje pre 6.000 godina. Iako je danas ovo područje Egipta pustinja bez padavina, ovde su nekad živjeli davno izumrli bizoni. Iskopine pokazuju da je ovo područje nekad bilo veoma naseljeno. Pitanje čemu je služilo ovo kamenje još nije dobilo svoj odgovor. Dok neki smatraju da je služilo kao kalendar, drugi misle da su se ovdje prinosile žrtve bogovima.

Drevni svemirski brod

Ne radi se o letilici nego o crtežu u pećini koji datira 5.000 godina prije Hrista, a nalazi se u Japanu.

Snaga piramida

Ove piramide nalaze se u Teotijuacanu u Meksiku. U njihove zidove ugrađen je mineral poznat pod nazivom mica. Ono što je začuđujuće je činjenica da je najbliži kamenolom u kojem se nalazi ovaj mineral – u Brazilu, hiljadama kilometara od piramida. Pitanje koje se postavlja je zašto su drevni graditelji prošli toliki put da bi ugradili ovaj mineral u zidove piramida. Jesu li pomoću tog minerala upijali neku davno zaboravljenu energiju kako bi očuvali svoj grad?

Most psećih smrti

Ovo je most s kog psi počinjavaju samoubistvo. Nalazi se u Škotskoj, sagrađen je 1859. godine i postao je poznat po tome što je mnogo pasa skočilo s njega bez ikakvog razloga. Lokalni vlasnici pasa izbegavaju ovo mjesto zato jer psi u njegovoj blizini postaju čudni i cvile, a oni koji pobjegnu s povodca skaču s njega u 50 metara duboku provaliju.

Fosilizovani div

Ovaj fosilizovan div pronađen je u Irskoj 1895. godine. Visine je 3,6 metara. Otkriven je prilikom miniranja obližnje planine. Uz njegovu veličinu začuđujuća je još i činjenica što na svakom stopalu i ruci ima po šest prstiju.

Potopljene piramide

Uz kubansku obalu nalaze se, na nekoliko mjesta, potopljene piramide. Pronašli su ih američki arheolozi i odmah razglasili da su pronašli Atlantidu. Ne postoje nikakvi pisani podaci o kom gradu bi moglo da se radi, pa ostaju samo nagađanja…

Divovi iz Nevade

Postoji legenda o 4 metara visokim crvenokosim ljudima koji su živjeli u Nevadi. Legendu o tim ljudima prenose indijanska plemena. Kasnija iskopavanja na području Nevade rezultirala su iskopavanjem velike ljudske čeljusti i dva kostura. Jedan visine 2,8 metra, drugi 3,5 metara.

Aluminijumski teg

Možda se čini kao da postoji objašnjenje za aluminijumski teg, ali činjenica da je izrađen od čistog aluminijuma i star oko 500 godina, govori da je nešto čudno u vezi sa njim. Naime, aluminijum nikad u prirodi ne dolazi kao čist metal nego u mješavini s drugim metalima. A kad uzmemo u obzir da je aluminijum otkriven tek 1808. godine, a njegova proizvodnja počela tek 1885. godine – ovaj teg postaje sve čudniji.

Lolladoff tanjir

Ovaj tanjir je 12.000 godina star kamen pronađen u Nepalu. Izgleda da nije Egipat jedini koji je bio posjećen od strane malih zelenih. Na tanjiru je prikazan leteći brod u obliku diska, ali i figura koja podseća na čovjekolikog došljaka iz svemira.

Izvor: Dnevnik.hr / B92

Foto: B92