Sada ste već sigurno popustili u svim novogodišnjim odlukama i potpuno se vratili na staro, jer velike odluke uvijek padaju u vodu već na prvom iskušenju, posebno ako ste i na početku znali kako ih se gotovo nemoguće pridržavati. Radije pokušajte s jednostavnijim promjenama. Sljedeće sedmice pokušajte da se pridržavate ovih nekoliko savjeta i vidjećete koliko možete zaista biti srećniji bez velikih napora.

1 – U krevet lezite srećni. Nemojte započinjati, ni završavati dan s ružnim stvarima. Uveče pogledajte laganu komediju, umjesto nasilnih filmova, a ujutru se umjesto s vijestima budite s omiljenom muzikom.

2 – Pamtite samo srećne dane. Zapišite ili se prisjetite lijepih stvari koje su vam se taj dan ili nekoliko dana ranije dogodile. To može biti nešto maleno ili neki veći događaj. Bitno se prisjećati takvih stvari i zadržati lijepe uspomene. Ako se stalno prisjećate ružnih stvari zaboravićete na ono lijepo, te biste na kraju godine mogli pomisliti kako vam se ništa lijepo nije ni dogodilo u cijeloj godini.

3 – Razmišljajte o rješenjima. Nemojte živjeti stalno razmišljajući o problemima.

4 – Otplešite svoje brige. Svaka vrsta kretanja uz muziku djeluje posebno opuštajuće.

5 – Ako se već morate brinuti neka to bude oko lijepih stvari. Ako nemate ljubavnog partnera, umjesto da vrijeme trošite brinući o svojoj usamljenosti, organizujte zabavu ili večeru za prijatelje, pa brinite radije o tome koliko vam stolica treba, jesu li vaši kolači ukusni i koji film ćete gledati.

6 – Budite uredni. Čistoća u vaš život donosi bolje raspoloženje i manje brige. Ako imate uredan stan nećete razmišljati o tome kako ga morate pospremiti. Dodatno, pospremanjem stana ćete potrošiti kalorije, pa ćete manje brinuti o dijetama, a uz to kao i svaka druga fizička aktivnost i pospremanje stana povećava nivo adrenalina.  Isto se odnosi i na lični izgled.

7 – Budite zahvalni. Istraživanja pokazuju kako zahvalni ljudi, oni koji znaju cijeniti ono što imaju, manje oboljevaju od raznih bolesti. Zadovoljstvo jača imunitet.

8 – Brzo rješavajte probleme. Ako već imate neki problem, umjesto da danima razmišljate o njemu i smišljate najbolje načine za rješenje, isprobajte prvo koje vam padne na pamet. Ako ne uspije, pokušajte s drugim. Ni za jedan problem ne postoje idealna rješenja, samo ona koja funkcionišu, a dok ih ne isprobate ne možete znati.

9 – Pronađite neki hobi. Morate se baviti nečim izvan radnog vremena, nečim što ne donosi zaradu, a toliko vam zaokuplja pažnju da ne stignete ni o čemu drugom razmišljati i stvara osjećaj zadovoljstva.

10 – Slijedite svoj san. Život nije generalna proba za glavnu predstavu. Život je to što sada živite. Nemojte razmišljati o nekom boljem vremenu, kada ćete zasijati u punom sjaju. Nemojte sanjati život, živite svoj san.

 

Izvor: Covermagazin.com / Agencije