И Краљевина Србија се нашла на листи земаља које су водиле десет најкраћих ратова у историји свијета

 

Погледајте између кога су се водили и колико су трајали најкраћи ратни окршаји, које су се нашли на листи коју је саставио британски “Индепендент”.

На првом мјесту је Енглеско-занзибарски рат из 1896, који је трајао 38 минута.

Те године је ратна морнарица тадашњег британског царства поразила војску занзибарског султана за само 38 минута.

Друго мјесто заузео је Фудбалски рат из 1969, између Ел Салвадора и Хондураса који је трајао 100 сати.

Подстакнут је протестима након гола у продужецима квалификационе утакмице за Свјетско првенство у фудбалу, у којој је репрезентација Ел Салвадора побједила са 3:2.

Треће мјесто заузео је Шестодневни рат из 1967, када је Израел је за само шест дана поразио Египат, Јордан, Сирију и Ирак.

На четвртом мјесту је руско-грузијски рат из 2008, који је трајао шест дана од 7. до 12. августа, а завршио се побједом Русије.

Британски лист на пето мјесто ставља рат за независност Словеније из 1991, који је трајао 10 дана, од 27. јуна до 7. јула, а завршен је потписивањем споразума на Брионима.

Шесто место заузео је Петрички инцидент (“Рат залуталог пса”), гранични инцидент између Бугарске и Грчке из 1925, који је трајао 11 дана, од 19. до 29. октобра. Према неким сведочењима, до инцидента је дошло када су бугарски граничари убили једног грчког војника који је потрчао за својим псом.

На седмом мјесту нашао се индијско-пакистански рат из 1971, који је трајао 13 дана.

Осмо мјесто заузео је рат који је трајао само дан дуже, српско-бугарски рат из 1885, који је трајао 14 дана, а окончан је поразом Краљевине Србије, која се противила уједињењу Бугарске.

На деветом мјесту нашло се Норманско освајање Енглеске из 1066, које је трајало само 17 дана.

Вилијам Освајач је на острво стигао 28. септембра, а побједу у Бици код Хејстингса однио је већ 14. октобра.

Посљедње, десето мјесто, заузео је грузијско-јерменски рат из 1918, који је трајао 24 дана, а избио је због граничног спора након отоманског повлачења на крају Првог свјетског рата.

 

Извор: РТВ/Independent