Jedan od producenata Simpsona otkrio je odgovore na neke od najvećih misterija šoua – uključujući onaj zašto je porodica žuta, te zbog čega stanuje baš u Springfildu.

Majk Rajs (Mike Reiss) na kultnoj seriji radi od početka njenog emitovanja, od 1989. godine, a sad je izdao knjigu Springfield Confidential: Jokes, Secrets, and Outright Lies from a Lifetime Writing for The Simpsons, u kojoj daje odgovore na neka od pitanja koja su fanovi najčešće postavljali.

Zašto su žuti?

Rajs kaže kako je prepoznatljiva žuta boja likova došla sasvim spontano. Boju za originalne likove Meta Groninga (Matt Groening) pronašao je bivši animator šoua, a Rajs je objasnio kako je to napravio zbog bizarnih frizura koje djeca u seriji imaju. “Bart, Lisa i Megi nemaju uopšte kose, odnosno nema uopšte linija koje odvajaju njihovu kožu od kose. Pa su animatori odabrali žutu koja je kao kosa, a opet kao koža”, rekao je.

Zašto žive u Springfildu?

Rajs u knjizi kaže kako je ime grada posuđeno iz sitcoma Father Knows Best iz pedesetih godina prošlog vijeka, a Groning ga je odabrao zbog generičnosti. Otkrio je zanimljivosti i o nepostojećoj lokaciji grada.

“Springfild ima okean na istočnoj i na zapadnoj strani. Jednom smo rekli da je Istočni Springfield tri puta veći od Teksasa, a u jednoj epizodi Homer ujutro lopatom čisti snijeg, pa popodne leži u mreži i pije limunadu na suncu”,piše. “To postavlja pitanje: Na kojem je Springfield planetu?”, dodaje.

Zašto se ime porodice pojavljuje iza oblaka u uvodnoj špici?

Fanovi serije naviknuti su na špicu, no mogli bi se iznenaditi zbog čega je tako. Rajs objašnjava da su, kad je show prvi put prikazan, gledaoci prvo vidjeli samo prvi dio riječi – The Simps, prije nego što je otkriven ostatak. “Prvo vidite prvi dio riječi – The Simps – prije nego što se pokaže ostatak. Pa šta? Pa, Simps je skraćeno za simpletons – za glupe ljude – poput onih koje ćete vidjeti u šou”, napisao je.

Kako su dobili imena?

Homer i Mardž (Marge) dobili su imena po stvarnim ljudima – tvorac Groning koristio je imena svojih roditelja kao inspiraciju za fikcionalni sitcom par. Lisa i Megi dobile su pak imena po njegovim sestrama, a Bart je bio njegova invencija – od anagrama riječi “brat” (derište).

 

Izvor: Dnevi avaz