Манифестација “Трг од ћирилице”, посвећена очувању српског језика и ћириличног писма, почеће данас у Херцег Новом, гдје ће окупити бројне умјетнике, историчаре, филозофе, лингвисте и духовнике.

Књижевни критичар Желидраг Никчевић рекао је да ова духовна и вјерска манифестација представља својеврсну одбрану ћириличног писма и идентитета.

“Наша идеја је била да велико богатство, које постоји у Боки и Херцег Новом, оживотворимо и покажемо, јер је тај простор кроз вијекове изукрштан највећим умјетничким, научним, културним и вјерским дометима нашег народа”, поручио је Никчевић данас на конференцији за новинаре коју су организовали Издавачка кућа “Светигора”, Црквена општина Топаљско-херцегновска, црногорска Удружење књижевника и Удружење књижара и издавача.

Он је истакао да ће “Трг од ћирилице” показати да та традиција има достојне насљеднике српског језика, умјетности и науке.

Херцегновски протојереј Никола Тодоровић рекао је да ће овогодишњи “Трг од ћирилице” протећи у знаку споменовања великих црквено-народних годишњица, те да ће трајати од Илиндана до Велике Госпојине.

Тодоровић је најавио да ће припремно вече под називом “Светосавска пјесан” бити одржано у четвртак, а епископ диоклијски Методије ће свечано отворити овогодишњи “Трг од Ћирилице” у петак, 3. августа.

“Поздравно слово ће у име српских пјесника Црне Горе говорити предсједник Удружења књижевника Црне Горе Новица Ђурић”, навео је Тодоровић.

Према његовим ријечима, 15. августа ће свечаном литургијом бити прослављена слава града Херцег Новог – Пренос моштију Светог архиђакона Стефана, а увече ће на Канли Кули бити одржано вече руске и српске народне пјесме и игре.

“На празник Преобажења Господњег споменоваћемо стогодишњицу мучеништва посљедњег руског Цара и посљедњег земљаског заштитника православних хришћана, чија голгота у земљама православља од тада не престаје”, навео је Тодоровић.

Он је рекао да ће “Трг од ћирилице” бити посвећен Светом Симеону и Светом Сави, Светом архиескопу Данилу Другом, Светом руском цару Николају и његовој породици, Свештеномученику Варнави Росићу, владици Николају, Светом оцу Јустину и патријарху Гаврилу Дожићу, Алекси Шантићу, Симу Матавуљу, Десанки Максимовић, Исидори Секулић и другима.

Манифестација ће трајати до 28. августа.

 

Извор: РТРС