Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији је званично основано 13. јула 1991. године иако је идеја и жеља за оснивањем Удружења постојала још од средине 80-их година прошлог вијека. Главни задатак Удружења био је прикупљање помоћи  и слање исте у ратом захваћену Херцеговину. У тим хуманитарним акцијама нису учествовали само Срби из Херцеговине који су тада живјели и радили на подручју АП Војводине већ и бројни пријатељи. По завршетку рата мијењају су и активности у Удружењу, па је акценат у наредним годинама стављен на удруживање Херцеговаца, узајамној помоћи и економској сарадњи, посебно на релацији Србија-Херцеговина. 

Кроз честе културне манифестације његована је традиција и култура и на најбољи начин представљена Херцеговина. Објављивањем бројних књига са херцеговачком тематиком остављен је писани траг о Херцеговини, људима и животу у Херцеговини. Данас најстарије и најбројније Удружење Херцеговаца у Србији, и не само Херцеговаца већ и свих осталих завичајних Удружења представља мост који спаја Херцеговину са свима онима који је нису заборавили а који су само привремено отишли из ње. Са Марком Никчевићем, поријеклом из Гацка, активним чланом Удружења, предсједником омладине од јула 2017. разговарали смо о идеји и циљевима Удружења, актуелним пројектима,  али и будућим плановима.

Окосницу Удружења чине млади који су сваким даном бројнији, а све из разлога јер се добар глас далеко чује. Оно што младе мотивише да се прикључе Удружењу је прије свега жеља да се ту осећају као код куће, такорећи свој на своме, а што је један од наших основних циљева. Сви ми који смо одабрали Нови Сад за свој живот желимо да покажемо и одржимо исконску везу са нашом Херцеговином. Наше просторије се налазе у улици Радничкој бр. 49 у Новом Саду и наша врата су свима отворена – казао је Никчевић.

У  посљедње три године ова омладина постала је и те како активна. Кренули су са једном идејом, успјели је реализовати и од тада газе крупним корацима уз мото којим се увијек воде а то је: “ДЈЕЛА А НЕ РИЈЕЧИ”. Активности су бројне, а Марко је споменуо неке од њих:

1.Хуманитарне активности: Акције давања крви, прикупљање помоћи за дјецу на Космету, помоћ у лијечењу обољелих

2.Едукативне активности: Обилазак културних, историјских и вјерских објеката.

Што се тиче наших акција крви до сада је кроз пет акција у Новом Саду прикупљено 214 доза, а у суоорганизацији у Херцеговини смо током 2017. године прикупили 235 доза крви, што је свакако импозантна цифра за некога ко је у ствари волонтерско Удружење. Оно што ми радимо, радимо скупа и то је заиста ријеткост данас.. Ја сам можда само покретач неких идеја, али потпуно свјестан да један човјек не може, а ни не треба да ту идеју спроводи у дјело сам и због тога код наш сваки члан има право гласа и критике и то се показало изузетно корисним“ – истакао је Никчевић.

Ови вриједни Херцеговци и Херцеговке не стају са својим активностима. За читаоце портала Херцеговина промо жељели су да најаве  6. акцију Добровољног давања крви коју организују 30. новембра у просторијама Удружења, а одмах након тога и прво културно вече у организацији омладине Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији под називом “Гледај и нагледај се земље Херцегове” које ће се одржати 6. децембра у амфитеатру Спенса.  За крај овог пријатног разговора, позивају све добре људе, Херцеговце у Новом Саду, а и шире да им се придруже и дају свој допринос њиховој борби за очувањем капи завичаја.

 

Ј.Д. /ХП, октобар 2018.

Ovaj tekst je plod autorskog rada redakcije portala Hercegovina Promo i HP media group. Ukoliko imate želju da isti distribuirate na drugim web adresama, molimo vas da kontaktirate redakciju portala posredstvom e-maila: [email protected]