Град Требиње ће у наредној академској години финансирати 56 студената, свршених средњошколаца, који су уписали дефицитарне струке за град Требиње, а уговор о стипендирању јуче је потписан у градској управи.

Градоначелник Требиња Лука Петровић потврдио да се на факултетима као дефицитарна занимања подразумијевају архитектура, грађевинарство, машинство, електротехника, информатика и српски језик и књижевност.

„Ових шест дјелатности нема на евиденцији требињског Завода за запошљавање и у том смислу смо процијенили да је потребно да финансирамо оне студенте који су уписали дефицитарне струке. Радује нас и то, да је од 300 свршених средњошколаца, уговор о стипендирању потписало њих 56, од чега је 55 уписало државне универзитете – Нови Сад, Београд, Крагујевац, Источно Сарајево, Бањалука и Подрорица“, казао је градоначелник Петровић.

Владимир Дедијер уписао је смјер информатика у Новом Саду и сматра да је овај програм користан бруцошима, а стипендије ће знатно олакшати финансирање родитељима. И Анђела Тасовац која је уписала смјер енергетика на Факултету за производњу и менаџмент у Требињу сматра да ће јој стипендија много помоћи и захвалила се градској управи.

Износ стипендије је по 200 KМ мјесечно за 10 мјесеци – четири мјесеца у 2018. и шест мјесеци у 2019. години.

Бруцошима који су остварили право на ову стипендију додјељиваће се стипендија и за другу годину студија, под условом да је редовно упишу, без објављивања новог јавног позива.

 

Извор: Град Требиње