Док чекамо отварање новог тржног центра, новосадске Променаде, која ће бити највећи тржни центар у Србији, попричали смо са људима чији је посао да сви радови теку по плану. Они имају мање од 30 година, дипломе грађевинских инжењера и архитекте, а Променада им је прво градилиште. Упознајте Спасоја Којовића, Александру Стефановић и Теодору Стошић. 

Спасоје, Александра и Теодора су након завршених студија веровали да се уз довољно труда снови могу достићи и доневши одлуку да знање стечено на факултету примене на градилиштима у Србији, кренули у потрагу за послом. Иако млади и без искуства, показало се да њихова упорност исплатила јер данас раде оно што воле и за шта су се образовали. Ово су њихове приче.

Спасоје Којовић (29)

Након дипломирања на Факултету техничких наука (грађевина), обишао сам неколико градилишта и оставио свој CV. Могао сам да бирам да ли ћу се вратити у родно Требиње или ћу остати у Новом Саду. Иако имам амбиције ка иностранству, одлучио сам да прво покушам у Србији. Неколико месеци након што сам обишао фирме, звали су ме на ово градилиште. Ово је један од озбиљнијих и већих пројеката на Балкану и у неким тренуцима на њему је било чак до 800 радника. Није увек лако, мокре ноге, мокра одећа, временски неуслови, све то вам отежава посао, али на овом градилишту сви радимо као један и онда је све много лакше. Срећан сам што сам део свега тога будући да у нашој држави немате много прилика да будете на оваквим и сличним пројектима, због тога је цело ово искуство за мене још значајније.

Савет млађим колегама:

Колегама бих поручио да не одустају, да не размишљају као да решења нема и да се не може доћи до циља, јер може. Ја сам пример некога ко је само на основу тога што је одштампао биографију и однео на 20 адреса, на крају са једне од њих и добио позив. Такође, битно је интересовати се за посао и пре завршетка факултета. Пракса је веома битна, а на нашем факултету је нажалост нема довољно. Ми прву праксу стичемо на првом радном месту, а пожељно би било да и пре него што изађемо са факултета имамо практичног искуства, и на то би млађе колеге требало да мисле док још студирају.

Александра Стефановић (27)

Основне студије архитектуре завршила сам на ФТН-у, а мастерске студије у Италији, и то студијско путовање ми је много помогло у погледу самопоуздања, стекла сам храброст, отвореност ка новим стварима и ка ономе са чиме се срећем први пут. Сналажење у непознатим ситуацијама и проблемско решавање иду ми од руке управо захваљујући боравку у Италији. И пре него што сам се вратила из Италије добила сам посао у овој фирми и овде стичем искуство од децембра прошле године, па понекад волим да се шалим да сам и пре градилишта била овде (смех). Не иде све увек глатко, али човек се навикне и прилагоди и пре или касније дође до свог циља. Иако је понекад и тешко и напорно, свако искуство је драгоцено искуство.

Савет млађим колегама:

Својим колегама који су још на студијама саветујем да се што више ангажују док су још на факултету, да волонтирају, стичу искуство и знање. Такође, да уче језике, да путују, јер ако данас не радите на себи, сутра нећете имати чиме да се истакнете. Битно је да се греши док сте студент и приправник, тад имате сву слободу да грешите и учите на грешкама.

Теодора Стошић (27)

Након што сам завршила грађевину на ФТН-у, покушала сам да пронађем посао у родном Сомбору, али безуспешно. Случајно сам сазнала да су овде потребни инжењери и од нове године радим на овом градилишту, што је и за мене, као и за моје колеге, једно велико и лепо искуство. У почетку сам имала страх да ли ће ме старији радници прихватити као ауторитет с обзиром на то да сам млада и да сам жена. Посебно незгодним ми се чинило то што радници говоре румунски језик, који ја не познајем. Међутим, на моје пријатно изненађење, сви радници су ме слушали и није било никаквих проблема, а највише поштовање добијала сам управо од најстаријих радника. Да би комуникација била лакша, савладали смо и неке румунске речи, а радници наше и заиста могу рећи да смо лепо сарађивали. Овде смо сви као велика породица, комуницирамо 1000 пута дневно, сви имамо исти циљ и сви смо једни другима подршка.

Савет млађим колегама:

Будите храбри и немојте да се плашите никога и ничега. Немојте да имате страх од великих имена, објеката или препрека. Није лако доћи негде први пут, посебно девојкама, али будите храбри. Сви смо само људи, то не треба заборавити.

Тржни центра Променада Нови Сад, који инвестира компанија „NEPI-Rockcastle“, простираће се на 150.000 квадратних метара на четири нивоа малопродајног простора. Осим интернационалних и локалних брендова нудиће и забавне садржаје, а отварање је заказано за 15. новембар.

 

Извор: Омладинскеновине.рс

Аутор:Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи