Одбранивши прошлогодишњу титулу на Зимској авантуристичкој трци на Бјеласици, члан требињског Планинарског друштва “Вучји зуб” Милош Бодирога, још једном је у новој екстремној дисциплини показао шта зна.

Трка је пети пут одржана у организацији Планинарског клуба “Високогорци Црне Горе”, а овај авантуриста и момак великог срца, освојио прво мјесто у дисциплини крпље.

Уз помоћ тог помагала које се причвршћује за обућу и спречава пропадање у снијег, савладао је стазу дугу 16 километара са 800 метара успона која се налази у оквиру Ски-центра Колашин, на надморској висини од 1.600 метара. Ову стазу Милош је прешао за два сата и 22 минута, а тек десет минута послије њега дошла су двојица црногорских такмичара којима су колашинске врлети домаћи терен.

– Крпље ми свакако нису новост. Навикао сам, али није било нимало једноставно. Температура је била минус пет, а на гребенима планине изузетно јак вјетар. Снијег метар дубок, негдје мекши негдје тврђи, велики успон, али ја једноставно уживам у томе. Конкуренција је била веома јака, планинари, атлетичари, скијаши, авантуристи. Са поносом могу да кажем да и даље држим рекорд на стази – испричао је нам Милош. Истиче да више времена проведе на надморским висинама изнад 600 метара него испод.

– У шали волим да кажем да боље функционишем на вишим надморским висинама. Припремао сам се тако што сам неколико пута истрчао на врх Леотара и то је одличан тренинг – додаје овај успјешни момак.

Људи на простору Дурмитора и Језерске висоравни давно су користили крпље да би могли прелазити велике дистанце покривене снијегом. Израђене у облику тениског рекета, крпље нису дозвољавале пропадање у дубок снијег, што је омогућавало једини начин путовања кроз снијегом заметнуте крајеве.

– Модернизован изглед крпљи и материјали од којих се данас израђују омогућавају да овај вид рекреације и активног одмора на снијегу буде доступан свима, без посебне припреме или обуке за њихово коришћење. Крпље се користе тако што се навлаче на зимску обућу. Осим крпљи користе се и штапови за снијег и спремни сте за поход на планину – каже Требињац.

Милош је познат по томе да је у протеклом периоду освојио врх Атласа и Монблан. По природи авантуриста, са страшћу ка новим и већим авантурама, успон на врх сјеверне Африке био му је припрема за даље подухвате којима тежи, а то су Русија и највиши врх Европе Елбрус или Иран и највиши вулкан Азије врх Дамаванд.

Бициклизам

Као и алпинизам Милош Богирога, и бициклизам је заволио у Планинарском друштву “Вучји зуб”, чији је члан већ четири године. Планира да у мају направи нови подухват, а то је обилазак Србије, Румуније и Мађарске бициклом.

– Стремити ка новим подухватима. То је мој мото. Од тога не одустајем – каже Милош.

Ратомир Мијановић

Извор: Глас Српске