У Херцег Новом свечано је отворен пети Трг од ћирилице, манифестација која његује традицију српске духовности и писмености, а коју организује Митропилија црногорско-приморска.

Овогодишњим програмом у наредних двадесетак дана биће уприличене књижевне вечери, пројекције филмова и изложбе, а нит повезница су значајни јубилеји из црквеног и народног живота Срба.

Трг од ћирилице пету годину заредом окупља оне који српски пишу и говоре и бираним садржајима из области културе и духовности ставља акценат на важност очувања ћирилице, јединог писма српског језика.

– Трг од Ћирилице је празник културе за све оне који пишу ћирилицом, а посебно за Србе, нарочито у Црној Гори, гдје су и писмо и народ у незавидном положају – каже Радомир Никчевић, Управни одбор Трга од ћирилице.

Радомир Уљаревић из Удуржења издавача и књижара Црне Горе истиче да је циље ове манифестације да се пошаље јасна порука колико је драгоцјено и важно сачувати ћирилицу.

Језик је ризница и чувар свих знања, историје и културе једног народа, зато га морамо чувати и развијати, порука је епископа диоклијског Методија, који је Трг од ћирилице прогласио отвореним.

– Језик је сабирно мјесто свих знања једног народа. Дубока мисао и највиша вриједност једне етничлке заједнице – истакао је епископ Методије.

У оквиру ове манифестације, осим књижевних вечери, научних предавања, биће организоване и изложбе и пројекције, као и Мини сајам књига најпознатијих ћириличних издавача.

Круна овогодишње манифестације биће уручење награде “Печат Херцега Шћепана”, који ће отићи у руке књижевника из Републике Срспке.

 

Извор: РТРС