Због поскупљења пшенице у региону, у Српској ће бити повећана цијена брашна почетком септембра, поручују млинари. Врећа од 25 килограма биће скупља за око једну и по марку. Ако цијена пшенице и даље буде расла, брашно, као и пекарски проиводи додатно ће поскупјети.

Овогодишња пшеница је лошег технолошког квалитета и 70 одсто рода завршило је у сточној храни.

Недостатак квалитетне пшенице главни је разлог што је од жетве до данас ова житарица поскупјела за 20 одсто, што ће довести и до поскупљења брашна. Млинари већ праве калкулације.

“Тренутна цијена пшенице на мађарском тржишту је 200 евра по тони, а памтимо године када је та цијена износила 286 евра. У годинама које су биле климатски сличне као ова, за очекивати је да дође до даљег раста цијена пшенице”, рекао је Зоран Кос, предсједник Одбора млинара у Привредној комори Републике Српске.

Бијељински Житопромет још није повећао цијене брашна и пекарских производа, јер има залихе пшенице, али ускоро ће пшеницу набављати из Србије гдје је тренутна цијена 170 евра по тони. Сразмјерно ће повећати и цијене производа.

“Врећа брашна од 25 килограма типа 500 кошта 14,25 КМ са ПДВ-ом, на тај износ додавамо 10-15 одсто, и на тај начин добијемо коначну цијену”, појашњава Томо Несторовић, директор АД “Житопромет” Бијељина.

Сличног става су и семберски пекари. Поручују да се цијена хљеба није мијењала од 2008. године али и да ће се поскупљење брашна одразити на цијене пекарских производа.

“Ми ћемо покушати да пратимо тај темпо и 10 до 15 одсто да поскупимо наше производе. Тренутно цијена векне хљеба се креће око једне КМ”, истакао је Раденко Пелемиш, предсједник Удружења пекара Бијељина.

Нова цијена векне хљеба од 600 грама биће од 1,10 до 1,20 КМ, каже Пелемиш. Грађани нису изненађени.

До краја године могућа су и нова повећања цијене пшенице, чак и до 50 одсто, кажу млинари, јер на тржишту нема довољно квалитетне пшенице.

 

Извор: РТРС