Републику Српску је за девет мјесеци ове године посјетило 294.998 туриста, који су остварили 715.451 ноћење, при чему је број долазака већи за 14,3 одсто, а ноћења за 19,6 одсто него у истом периоду лани, подаци су Републичког завода за статистику.

Домаћи гости, којих је било укупно 134.062, остварили су 351.369 ноћења, док је 160.936 страних туриста остварило 364.172 ноћења.

Број ноћења домаћих гостију за девет мјесеци ове године већи је за 20,1 одсто, док је број ноћења страних туриста већи за 19,1 одсто у односу на исти период прошле године.

Посматрано према туристичким дестинацијама, домаћи гости су највише ноћили у бањама – 152.958 ноћења, док су страни туристи највише ноћили на осталим туристичким мјестима – 183.673 ноћења.

Међу страним туристима, највише ноћења остварили су гости из Србије, затим слиједе туристи из Хрватске и Словеније.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је за Срну да се у Републици Српској може очекивати наставак тренда повећања броја долазака и ноћења страних туриста, што је битно због повећања девизног прилива.

“Српска развија путну инфраструктуру, неки мали помаци начињени су у запошљавању капацитета бањалучког аеродрома, што уз већ постојећу појачану промотивну активност туристичке заједнице, подржане од републичких и локалних институција, даје реалан основ за посјете све већег броја страних туриста”, навео је Маркићевић.

Маркићевић је нагласио да у развоју туристичке приовреде треба водити рачуна о томе да се сектор туризма мијења и обликује услуге према потребама туриста, као и да је у свијету све присутнији тренд кустомизације, односно прилагођавања туристичких аранжмана појединцу.

 

Извор: РТРС