Дан Требињске бригаде и 26. годишњица од формирања ове јединице Војске Републике Српске данас је настављена окупљањем бивших бораца и гостију у кругу некадашње касарне “Лука Вукаловић”, након чега је у Цркви Светог цара Лазара служен помен борцима јединице палим у одбрамбено-отаџбинском рату.

Послије полагања цвијећа у спомен-соби Требињске бригаде, извршено је постројавање бораца и организован дефиле ветерана градским улицама.

Програм је завршен у љетној башти хотела “Платани” ручком и дружењем некадашњих сабораца.

Организатор обиљежавања 26 година Требињске бригаде је Градска борачка организација Требиње.

Градоначелник Требиња Лука Петровић и представници бораца данас су у овом граду положили камен темељац за спомен-собу палим борцима из протеклог рата.
Камен темељац је положен на Цвјетном тргу поред Споменика браниоцима Требиња, у оквиру обиљежавања Дана Требињске бригаде.

Петровића је новинарима рекао да ће ово бити једна од најљепших спомен-соба у Републици Српској која ће бити изграђена до краја године у којој ће бити постављене фотографије свих погинулих бораца у Требињу, као и палионица свијећа.

“Важно је да сваке године унапређујемо прославу дана Требињске бригаде како би се подсјетили на херојство ове биригаде која је чврсто стајала на 80 километара линији дугачког фронта, а о чијој храбрости говори и орден предсједника Републике Српске који је добила као најзаслужнија бригада за одбрану Републике”, рекао је Петровић.

Он је истакао да ће се сви и у будуће с поштовањем сјећати сабораца који су пали за одбрану Републике Српске и Требиња.

“Неопходно је да будући нараштаји знају да је Република Српска нама приоритет и морамо је сваким даном градити и унапређивати”, истакао је Петровић.

Говорећи о положају борачке популације, Петровић је истакао да је Градска управа издала каталог о социјалним програмима града Требиња којих је укупно 25, наводећи да су три нова у изради, те да су њима значајно обухваћене борачке категорије.

“Немогуће је ријешити толике нагомилане проблеме, али ми смо увели системски рад и желимо да препознамо све категорије којима је помоћ потребна, и породице погинулих бораца и ратних војних инвалида, али и да ријешимо проблеме жена умрлих бораца протеклог рата, које немају никаква примања”, рекао је Петровић.

Предсједник Скупштине Борачке организације Требиња Перо Мишељић је изразио велику захвалност Градској управи која помаже ову популацију.

Мишељић је истакао да је идејно рјешење за спомен-собу урадило предузеће “Контура”, те да ће по свим архитектонским параметрима ово бити модеран објекат у облику сузе.

“На овај начин желимо да се одужимо за немјерљив добринос свим бораца у одбрани Републике Српске, нарочито онима који су у њене темеље уградили своје животе”, рекао је Мишељић.

Изградњу спомен-собе заједно ће финансирати Град Требиње и Борачка организација града.

 

Извор: Срна