У Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу (петак, 23. новембар,19 часова) биће приређена пројекција документарног филма „Битка за одбрану Херцеговине“, аутора новинара Небојше Колака.

Кроз свједочанства директних учесника Митровданске битке из 1992. године, аутор филмски документује јунаштво и пожртвованост јединица Херцеговачког корпуса које су успјеле да осујете стратешке планове Хрватске војске, ХВО и Армије БиХ о војном посједовању простора источне Херцеговине.

Тежишни дио приче посвећен је херојима прве митровданске офанзиве на Невесиње чија је одлучност да упркос страдању не узмичу пред многобројнијим непријатељем пресудила исход битке за одбрану Херцеговине.

Посебно су дирљива свједочанства невесињских бораца – о дјеци и старцима који су са пјесмом хрлили на фронт да преузму пушке својих рањених очева и синова, женама које су слале помоћ борцима у храни и одјећи, љекарима који су низали непреспаване ноћи збрињавајући рањенике.

Прије пројекције филма премијерно ће бити приказан видео спот урађен по стиховима пјесме „Херцеговина“ Новице Телебака Тенија.

 

Извор: Радио Невесиње