На угледном филмском фестивалу у Венецији у недјељу, 2. септембра премијерно ће бити представљен документарни филм српског редитеља Емира Кустурице о бившем уругвајском предсједнику Хосе Мухики – “Ел Пепе – Уна вида супрема”.

Филм ће бити приказан у главном програму, ван конкуренције, а премијера ће бити одржана у сали “Перла” са почетком у 19.30 часова.

У фестивалском каталогу Кустурица је навео да “својим животним путем и личним примјером Хосе Мухика улива наду да је достизање идеала могуће”.

“Његова љубав према животу и природи је срж његове идеологије. Овај филм сам направио импресиониран његовом личношћу и радом, у славу утопије и врлине, тужан што нисам имао таквог предсједника”, истакао је Кустурица.

Српски редитељ је више од двије године снимао документарац о Хосеу Пепеу Мухики, којег су често називали “најсиромашнијим предсједником на свијету”.

Кустурица је раније рекао да има посебну визију свијета која је повезана с људима којима се диви одмалена – од Чеа Геваре до Фидела Кастра.

“Будући да ни са једним од њих не могу учинити ништа, обојица су покојни, када сам чуо за човјека који је био предсједник а још вози трактор и сам поправља кућу, рекао сам – ‘То је мој човјек’. И нисам погријешио”, рекао је Кустурица.

Филмски фестивал у Венецији отворен је синоћ пројекцијом филма “Први човјек” америчког редитеља Дамијена Чазела.

На овогодишњем 75. Фестивалу за престижну награду “Златни лав” такмичиће се 21 остварење.

Током Фестивала, који ће трајати до 8. септембра, биће приказани филмови режисера из земаља Средоземља, али и Блиског истока.

 

Извор: РТРС