У суботу 18. августа у 20.30 часова, у оквиру прослављања Преображења Господњег, славе Града Требиња, у Галерији Музеја Херцеговине Требиње, биће уприличено свечано отварање изложбе слика Атанасије Поповић – изложба поводом седамдесет година од смрти првог академског сликара Требиња.

На изложби ће бити заступљене слике, скице и цртежи Атанасија Поповића (1885-1948) из фундуса Умјетничке галерије Босне и Херцеговине из Сарајева, Умјетничке галерије Дубровник, Српске православне црквене општине Дубровник, као и Музеја Херцеговине Требиње који чува највећи број умјетничких дјела овог знаменитог Требињца. Меморијална излозба Музеја Херцеговине, као стална поставка музеја, настала је 1989. године, а поклоњена је музеју 1969. године, након изложбе поводом двадесет година од смрти сликара, као поклон његовог брата Уроша.

Атанасије Поповић отиснуо се у касну јесен 1910. године из свог родног Требиња у Беч, да оствари свој сан да постане учени сликар. Као марљив и вриједан студент успјешно завршава Академију ликовних умјетности у Бечу на којој постаје асистент. Након неколико година враћа се у домовину, а 1920. године трајно се насељава у Дубровнику у којем постаје један од главних „туристичких сликара“. Његова платна радо су откупљивали странци из Швајцарске, Њемачке, Аустрије, Чехословачке, Данске, Француске, Енглеске и Америке. У сликарству се огледао у различитим сликарским техникама, а понајвише у уљу, акварелу, темпери и оловци, представљајући пејзаже, ведуте, портрете, мртве природе, платна социјалне тематике, иконе… Атанасије Поповић је у највећој мјери био посвећен сликању пејзажа и градских мотива. Богатим колоритом и снажним контрастима представља шаролике пијаце, улицу и њене пролазнике, море, олује, таласе, трабакуле, чемпресе… Био је прави естета, заљубљеник у љепоту, изванредан човјек, чији је лик зрачио поштењем, добротом, племенитошћу и скромношћу.

.     Изложба је реализована под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске и Скупштине града Требиња. На свечаном отварању обратиће се помоћник министра просвјете и културе г-ђа Тања Ђаковић и Градоначелник Града Требиња г. Лука Петровић, поред директора Музеја Херцеговине Требиње, гђе Иване Грујић и аутора изложбе гђе Тамаре Рајковић, у присуству директора Умјетничке галерије Босне и Херцеговине г. Страје Крсмановића и директора Умјетничке галерије Дубровник г. Марина Ивановића.

Изложба ће бити отворена од 18. августа до 18. септембра 2018. године.