Концерт камерног триа, у саставу двије флауте и клавир, професора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Слађане Ковач и Сање Стијачић, флаута и Ехлимане Тиквеша, клавир ће се одржати у Галерији Музеја Херцеговине Требиње вечерас у 19.00 часова.

  

Програм:

  1. D. Cimarosa: Concerto in G major  /Allegro vivo, Largo, Rondo/
  1. H. Berlioz: Trio from Performed by the Young Ismaelites
  1. Д. Деспић: Ноктурно
  1. I. Clarke: Maya
  1. Franz et Karl Doppler: Rigoletto-Fantaisie op. 38

Kонцерт се реализије у сарадњи Музичке школе у Требињу, Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Музеја Херцеговине у Требињу.

Ехлимана Тиквеша је рођена у Зеници гдје је завршила Основну музичку школу-одсјек клавир. Још као ученица основне и средње музичке школе била је учесник такмичења те великог броја јавних наступа као солиста или члан камерног ансамбла. Школу је завршила одличним успјехом, након чега уписује Средњу музичку школу у Зеници, такођер на одсјеку за клавир. Током школовања истицала се својим талентом и способностима, што је документовано и првом наградом на републичком, а потом и савезном такмичењу.

По завршетку средње школе уписује Музичку академију у Сарајеву, одсјек за клавир. Школовање наставља веома успјешно.

Дипломирала је 1997. године одличним успјехом, а потом уписује и завршава магистарски студиј у класи ред. проф. Светлане Члаидзе, такође одличним успјехом.

Радила је, у току своје педагошке каријере, као умјетнички сарадник на Музичкој академији у Сарајеву, као професор клавира и корепетиције у Средњој музичкој школи, као спољни сарадник Сарајевске филхармоније с којом је наступала као солиста, умјетнички сарадник те као члан оркестра, као професор клавира на Наставничком факултету у Мостару, као умјетнички сарадник на Музичкој академији у Источном Сарајеву… Данас је упослена као редовни професор на Музичкој академији у Сарајеву на одсјеку за клавир.

У току свог умјетничког рада сарађивала је са еминентним умјетницима из земље и иностранства. Наступа као солиста или члан различитих камерних ансамбала. Наступала је широм Европе, у САД-у, на фестивалима: Башчаршијске ноћи, Сарајевска зима, СИМФ, North Cyprus International Bellapis Festival, Farfa Iubileo Festival, БОМУЗ, Цетињско љето, Интернационални фестивал Камерне музике Никшић, НИМУЗ…

 Слађана Ковач  је основно и  средње музичкo образовање стекла у Лесковцу  (основна и средња музичка школа“ Станислав Бинички“- проф. Јелена Ђорђевић). Дипломирала је на Музичкој академији у Источном Сарајеву у класи професора  Сање Стијачић 2007. године са оцјеном 10, а 2012. године на истој академији  стиче звање МАГИСТАР УМЈЕТНОСТИ  – ФЛАУТИСТА, са просјеком 10.

Поред редовног студијског циклуса похађа семинар барокне академије камерне музике  код еминентних  педагога Кристијана Гартнера – траверсо флаута и Рубен Дубровски – ансамбли (Гмунден – Аустрија) 2006. године.

Добила је велики број  похвала и признања за остварен изузетан успјех и висок просјек током студирања. Добитник је награде „Војин Комадина“за најуспјешнијег студента 2005/2006 год.

 Као солиста и члан камерних састава учествовала је на бројним концертима како у земљи тако и у иностранству ( Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Аустрија, Словенија, Кувајт… ). Са запаженим успјехом  учествовала је на многим фестивалима и такмичењима на којима је освојила 5 првих и 2 треће награде (Међународни фестивал флаутиста – Београд, Фестивал Сарајевска зима, Зеничко прољеће, Међународни фестивал камерне музике – Никшић, Фестивал камерне музике – Суботица, Фестивал флаутиста – Ваљево, Пролећни фестивал камерне музике – Београд, Међународно такмичење Даворин Јенко – Београд .…)

 Педагошким радом се почиње бавити од 2004. године –„Школа за основно музичко образовање“ – Источно Сарајево, као професор флауте. 2010. године почиње да ради  у средњој музичкој школи у И. Сарајеву – у којој је била ангажована  као професор флауте камерне музике и читање с листа.

 Од 2015. ради  на Музичкој академији у Источном Сарајеву као доцент на предмету  камерна  музика.

 Флаутисткиња Сања Стијачић, дипломирала је и магистрирала на Академији Уметности у Новом Саду, у класи професора Маријана Егића. Поред редовног студијског циклуса, похађала је мајсторски курс код еминентног педагога Аурела Николета (Басел) и семинаре “Концертне Академије” – Петроварадинска тврђава (проф. Маријан Егић),1990, 1991. и 1992. године.

Као солиста и члан камерних састава  учествовала је на преко сто концерата како у земљи тако и у иностанству (Мађарска,  Турска, СССР , Грчка, Швајцарска , Румунија, Хрватска, Македонија, Словенија, Аустрија, Кувајт…). Са запаженим успјехом учествовала је на многим фестивалима (НОМУС, Будва град театар , БЕМУС, Бранково коло, Дубровачке љетње игре, Сарајевска  зима, ЛЕДАМУС, НИМУС, Међународни  Фестивал камерне музике – Никшић, КОРАЛ-Источно Сарајево, Борина недеља – Врање, Зеничко прољеће,…).

У последње вријеме интересовање шири и на мултимедијалне пројекте, успјешно сарађујући са  истакнутим умјетницима других профила (Цетињско Бијенале и Будва град театар). Умјетнички  селектор је Међународног фестивала камерне музике –Никшић. Члан је Црногорског камерног састава “Андерба” и “Синергија“- БиХ.

Редовни члан је Матице Српске – Нови Сад и члан асоцијације флаутиста ”Миодраг Азањац” – Београд.

Сања Стијачић на репертоару има све значајније композиције флаутистичке литературе од барока до XX века.

 Редовни је професор на Музичкој академији Источно Сарајево, а гостујући на ФУ Приштина (Косовска Митровица).

 

ХП, децембар 2018.