На конкурсу „Зашто је култура (мени) важна?“ за 2019. годину осам ученика гимназије у СШЦ „Голуб Куреш“ у Билећи освојило је вриједне награде.


У категорији ликовна умјетност, међу шест награђених радова у РС, три су рада билећких гимназијалаца: Мартe Вујновић, Драганe Делић и Сарe Милошевић, под менторством професорице Татјане Топаловић.
У категорији филм награђена су три кратка филма, међу којима је филм групе билећких гимназијалаца (Андреј Вукоје, Божидарка Радмиловић, Јована Роган, Дарија Папић и Марија Самарџић), под менторством професора Лазара Гњата.

Конкурс је организовало Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Академијом умјетности у Бањалуци. Циљ конкурса је развијање публике и ширење свијести о значају културе. На тему конкурса ученици су могли послати радове из неколико умјетничких области: фотографија, музика, ликовна умјетност, филм и књижевност.

Аутори награђених радова и њихови ментори боравиће од 3. до 6. априла у Андрићграду гдје ће учествовати у радионицама за талентоване ученике. Радионице ће водити наставници Академије умјетности у Бањалуци, Јавни сервис РТРС снимиће са ученицима емисију под називом „Мени је важно“.

Извор: Радио Билећа