Општина Берковићи и њемачка невладина организација ХЕЛП, потписали су уговор о заједничкој подршци социоекономској стабилности на подручју општине, у области пољопривреде. Корисници 120.000 КМ биће домаћинства, која желе да се баве пољопривредом.

Циљ подршке пољопривреди, као основној грани привреде у општини, јесте повећање дохотка и подизање производње на већи ниво организованости. Специфичност пројекта јесте то што ће изабрани корисници, да би добили грант од 4.000 КМ, морати да прођу одређену обуку.

– Није довољно да подржимо и испоручимо оно што ће будући корисници тражити. Сам пројекат подразумијева озбиљан мониторинг након испоруке како би могли нашим корисницима помоћи да развијају бизнис – прича Алмир Аџовић, директор НВО ХЕЛП за БиХ.

Иако нема детаљних информација, Славиша Окука каже да ће аплицирати за грант-средства. Осим узгоја крава, шесторочлана породица обрађује и тридесет дунума земље.

– Никаква средства нису сувишна, добро би дошло да се механизација обнови, да се купи оно што недостаје – поручује Славиша Окука,пољопривредник из села Блаца.

Грантови ће омогућити набавку механизације, сточног фонда, опреме, садног или другог материјала.

– Имају обавезу легализације властитог бизниса у зависности од сектора у којем аплицирају, пољопривредног газдинства или нешто озбиљније. То ћемо видјети након што добијемо апликације – додао је Аџовић.

Ненад Абрамовић, начелник општине Берковићи поручује да је све већи број домаћинстава заинтересован за пољопривреду.

– Постоји велики број газдинстава која се озбиљно баве пољопривредом. Доминира садња паприка и других култура, трудићемо се и за набавку механизације и проширење засада.

Обавеза корисника гранта јесте обезбјеђење 15 одсто новца, од укупног износа гранта, и учешће у неком локалном друштвено корисном пројекту.

Извор: РТРС