Na praznik grada Zrenjanina 17. novembra dvanaest udruženja i organizacija iz Srednjebanatskog okruga osnovalo je „Udruženje Petrovgrad“ sa ciljem njegovanja sopstvenog kulturnog i istorijskog nasljeđa radi očuvanja nacionalnog identiteta i tradicije, čuvanja srpskog jezika i ćirilice, piše portal B92.

Ključni cilj ovog udruženja, što se i iz imena može naslutiti, je vraćanje starog naziva Zrenjanina – Petrovgrad, odnosno vraćanje imena koji je grad nosio od 1935. godine do kraja Drugog svetskog rata.

Grad koji se prethodno zvao Veliki Bečkerek, 2. oktobra 1946., komunističke vlasti (Gradski narodni odbor) dekretom su preimenovale u Zrenjanin, po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

“Bilo je to vreme ideološke isključivosti i ostrašćenosti kojom se želelo prevrednovanje naše celokupne nacionalne istorije. Sve što je imalo bilo kakve veze sa prethodnim poretkom moralo je biti uklonjeno. Tako je Kralj Petar I Karađorđević, učesnik četiri srpska oslobodilačka rata, čije ime simbolizuje prisajedinjenje matici i istorijski kontinuitet, morao biti potpuno skrajnut.

Iako je ličnost od prvorazrednog istorijskog značaja, sa presudnom ulogom u ujedinjenju Srbije, u narodu slovio kao najskromniji i najomiljeniji vladar, za njegov lik i delo više nije bilo mesta u komunističkoj Jugoslaviji.

Umesto Kralja Oslobodioca grad je dobio ime Zrenjanin po sekretaru KPJ za oblast koja se sada naziva Vojvodina, narodnom heroju Žarku Zrenjaninu“, rekao je predsednik udruženja Budimir Jovanović za B92.

 

Izvor: B92 / nedeljnik.rs